Откриха начин за възстановяване на зъбния емайл

Учени в Китай са разработили течно решение, което може ефективно да възстанови външната повърхност

Новини
17:20 - 13 Септември 2019
3942
Откриха начин за възстановяване на зъбния емайл

Зъбният емайл е най-твърдото вещество в човешкото тяло и е незаменим. По света милиарди хора страдат от проблеми със зъбите, предизвикани от намаляване на емайла, но ново проучване дава надежда този глобален проблем да бъде преодолян.

Учени в Китай са разработили течно решение, което може ефективно да възстанови външната повърхност на наранения зъбен емайл. Това се случва с изпилзването на материал, копиращ естествения процес на минерализация на защитния външен слой на зъбите.

Емайлът се формира в процес на биоминерализация, при който клетки отделят белтъци, които впоследствие се втвърдяват и се превръщат в твърдата външна обвивка. Проблемът е, че този процес се случва само при растежа на зъби и след като те са поеаснали веднъж, не могат да се възстановяват естествено.

Екипът описва, че е разработил материал, съставен от калциево-фосфатни йонни клъстери, които имитират биоминерализацията и развитието на твърдата тъкан в природата. Миниатюрните частици на материала с размер една милиардна от метър са стабилизирани с химикал, наречен триетиламин. След нанасяне гелът развил сериозна твърдост за 48 часа върху зъби, дарени за опити от пациенти.

Въпреки че получената обвивка е стотици пъти по-тънка от слой естествен емайл, екипът смята, че последователно нанасяне може да доведе до резултати, близки до естествения емайл.

Учените се надяват да започнат тестове върху хора до една-две години, като преди това трябва да се докаже, че материалите, използвани за стабилизиране на процеса, не са токсични. Докато попадне в зъболекарските кабинети пък могат да минат няколко години.

Все пак учените отбелязват, че най-важното нещо е хората да помагат грижи за зъбите си и че запазването на естествения емайл е най-добрият вариант, независимо от напредването на науката.