Откриха отломка от взривената "Чалънджър" на дъното на океана

73 секунди след началото на полета совалката избухна и уби всички

Свят
15:46 - 11 Ноември 2022
2440
Откриха отломка от взривената "Чалънджър" на дъното на океана

Екип, който търси артефакти от Втората световна война на дъното на Атлантическия океан се натъкна на нещо по-важно. Открито бе 10-метрово парче от совалката "Чалънджър", която се взриви след излитане през 1986 г.

Телевизионният канал "Хистъри" и НАСА потвърдиха, че част от совалката е намерена до бреговете на Флорида по време на снимките на новия сериал "Бермудския триъгълник: В прокълнати води", чиято премиера е този месец.

"Чалънджър" се взриви на 28 януари 1986 г. и уби 7-членния си екипаж, който включваше и учителка, която трябваше да е първата цивилна в Космоса. Милиони гледаха изстрелването.

"В момента НАСА разглежда какви възможности има за спасяването на този артефакт и запазването на наследството на загиналите астронавти на "Чаланджър" и семействата, които ги обичаха", се казва в официално съобщение на агенцията.

Ръководителят на експедицията, която откри парчето, Майк Бърнет си спомня как е гледал изстрелването от училищната си стая. Той признава, че се е разплакал, когато разбрал какво е намерил. Това е най-голямото парче от совалката и първото, което е намерено след 1996 г. Тогава части от нея се появиха на брега.

"Още помня миризмата на този ден", заяви Бърнет пред CNN. "Той просто е прогорен в мозъка ми", допълни той.

Бърнет и неговият екип тръгват през март към Бермудския триъгълник, за да търсят остатъци от кораби и самолети. Работата им включва и малка част извън триъгълника, точно до брега на Флорида.

Екипът е търсил спасителен самолет от Втората световна война, който е изчезнал там през декември 1945 г., но се натъкнал на доста по-модерен предмет, покрит с пясък, който привлякъл вниманието му.


През май се прави второ спускане и се заснема доста ясно артефакта. Бърнет го показва на своя приятел Брус Мелник, пенсиониран астронавт, който веднага предполага, че става въпрос за част от "Чаланджър".

Ясно се виждали квадратните плочки, които покривали пода на совалката. Те са силиконови и предпазвали совалката от топлината при завръщането в атмосферата.

Екипът предава всичко на НАСА през август, която само преди дни потвърждава, че това е от "Чаланджър".

Във фаталната експедиция участват седем човека. Това са астронавтите Дик Скоби, Майкъл Смът, Роналд Макнийр, Елисон Онизука, Джудит Ресник и Грегори Джарвис, както и учителката от Ню Хемпшайр Криста Маколфи, която трябваше да е първият обикновен човек в космоса.

73 секунди след началото на полета совалката се взриви и уби всички. НАСА установи, че едно от гумените уплътнения на бустерите на "Чаланджър" е било подложено на прекалено ниска температура, докато тя е чакала да излети. От него са изпуснати възпламеними газове, които водят до трагедията.

"Въпреки че минаха почти 37 години след като седем скъпи за нас хора загубиха живота си, тази трагедия остава в паметта на нацията ни. За мен и за милиони американци 28 януари 1986 г. ще остане все едно бе вчера", казва в съобщение администратора на НАСА Бил Нелсън.

"Това откритие ни дава възможност отново да си спомним за тези седем пионера и да помислим как трагедията ни промени. В НАСА сигурността е на първо място, особено днес, когато нашите експедиции са в космоса доста повече, отколкото преди", допълва той.

Първата серия от 6 на сериала "Бермудския триъгълник: В прокълнати води" ще бъде излъчена по "Хистъри" на 22 ноември.