Откриха първото диво прасе с Африканска чума в Плевенско

Масово колят прасетата в личните стопанства в областта

Новини
21:23 - 11 Юли 2019
3913
Откриха първото диво прасе с Африканска чума в Плевенско

В Плевенско е открит труп на умряло диво прасе в землището на село Деков. Пробите за Африканска чума са положтелни, потвърждават от Националната референтна лаборатория във Ветеринарномедицинския институт в София, съобщиха от пресцентъра на Агенцията по храните. Това е първия случай на положително диво прасе в областта.

На границата между община Белене, област Плевен и община Свищов, област Велико Търново пък е намерен захвърлен труп на умряла домашна свиня. Взетите проби са изследвани и са положителни за вируса на АЧС. 

До вчера – 10 юли, са регистрирани 7 случая на нелегално изнасяне на месо без документи от инфектираните зони. Открито е над 170 кг месо, което е конфискувано и унищожено.

От съществено значение е стопаните да спазват правилата за превенция на заболяването. Всички случаи на болни и умрели свине трябва да бъдат докладвани. Отпадъци от свинско месо и продукти, както и опаковки от тях, не трябва да се изхвърлят на нерегламентирани места и в природата. Части от трупове, включително трупове на отстреляни диви свине не трябва да бъдат оставяни в природата, а да се загробват и местата да се дезинфекцират, съветват специалистите.