Откриха пътуваща изложба на ВВС

Общество
16:04 - 05 Юни 2023
998
Откриха пътуваща изложба на ВВС

Откриха пътуващата фотоизложба, посветена на 110-годишнината от създаването на българската бойна авиация в Шабла, съобщиха от ВВС. 

Официално авиационната експозиция беше открита от заместник-командира на Военновъздушните сили бригаден генерал Петьо Мирчев и кмета на град Шабла господин Мариян Жечев.

На събитието присъстваха командири на военни формирования от състава на ВВС, военнослужещи, участващи в тактическото учение с международно участие „Шабла - 2023” с експериментални и съвместни бойни стрелби на формирования за противовъздушна отбрана (ПВО) от Българската армия и авиационни формирования от ВВС (ТУБС-„Шабла-2023“), ветерани, жители и гости на град Шабла.
Специално за тържествения повод, Представителният духов оркестър на Военноморските сили изпълни химна на Военновъздушните сили – „Марш на българските орли-авиатори“, по стихове на Любомир Бобевски и музика на летеца Радул Милков.

Приятна изненада предизвикаха малчугани, облечени в авиационни униформи. Те зарадваха присъстващите със стихове за Родината и любовта към полета и небето.

Новост за град Шабла беше разкритото изнесено филателно гише, на което се предлагаха филателни издания: марки, пощенски пликове, открити пощенски карти с авиационна тематика. Инженер Светослав Гочев, ръководител на Областна пощенска станция Добрич лично присъства на представянето.

Изложбата, която предоставяме на гражданите и гостите на град Шабла съдържа 60 платна, отразяващи историята и съвремието на българските Военновъздушни сили. В тях са запечатани моменти от ежедневието на родовете авиация – изтребителна, щурмова, транспортна и вертолетна, и останалите родове войски от състава на ВВС – зенитно-ракетни и радиотехнически.

Официалното представяне на изложбата беше в гр. София на 4 октомври 2022 г. на Моста на влюбените пред НДК. Изложбата гостува вече в градовете Пловдив, Ямбол и Стара Загора.
Жителите и гостите на град Шабла ще могат да разгледат и да се насладят на вдъхновяващите авиационни кадри до 10 юни.

ВВС кани на изложбата от 12 юни 2023 г. до 23 юни 2023 г. и в град Добрич от 26 юни 2023 г. до 07 юли 2023 г.