Открит е мечът на крал Артур

Мистичното оръжие се пази от монаси

Мистика
14:31 - 18 Септември 2019
10430
Открит е мечът на крал Артур

Един от най-търсените древни артефакти – мечът на мистичния крал Артур, вече е открит. За това обявиха английски историци, които най-сетне признаха, че забитият в скала край италиански манастир меч е на крал Артур. Признанието идва след години проучвания и след оживени дебати сред изследователи и любители на историята и митовете.

Десетилетия наред древният меч се счита за фалшив, но благодарение на съвременните технологии става възможно да се установи кога е направен. Установено е, че стоманеният меч, забит в скала край манастира Сан Галгано близо до апенинския град Сиена, е от 12 век. От него се виждат дръжката и част от острието. Именно това е  Екскалибур – мечът на крал Артур, признават английските историци. Местните жители н Сиена разказват легенда, че през 12 век Галгано – жесток и жаден за кръвопролитие рицар, забил меча в скалата до манастира като знак, че се отказва от насилието, след което става монах и основава абатството. За историците все пак остава открит въпросът кой е притежавал меча, забит край Сан Галгано. Не е ясно и как стоманеното оръжие е влязло в гранитната скала и остава там като залепено вече повече от 8 века.

На Екскалибур се приписва магическа сила. Той е символ на справедливо управление на Англия и нейната независимост. Според друга версия има два различни меча и този от скалата край италианския манастир не е Екскалибур. Крал Артур получава Екскалибур от ръка, издигаща се от езеро, поради това че другият му меч е бил счупен в битка. Умирайки, Артур казва да върнат меча, като го хвърлят обратно в езерото. Преди да се потопи, ръката се издига отново, хваща меча и се потапя обратно надолу.

Преди време испанският учен Андрю Бриз от университета в Навара направи сензационно изявление, опирайки се на текста на известната древна хроника „История на британците”, написан от монаха Нениус на латински през 9 век. Книгата описва подробно девет географски местоположения, посетени от истинския цар Артур и неговите успешни битки. Бриз е уверен, че крал Артур е бретонец, който е живял в Южна Шотландия и никога не се е сражавал с британците. Най-често героят се бие с други народи, обитаващи територията на Шотландия, близо до Единбург и Карлайл. Според Бриз Артур най-вероятно не е бил славен крал, а просто успешен военен водач, станал известен със своята смелост и доблест в битките.