Откриват свободни места за най - желаната и високоплатена служба

Ръководител на полети е доста примамливо работно място заради сравнително лекото натоварване и качественото заплащане

Новини
15:00 - 03 Август 2024
5624
Откриват свободни места за най-желаната и високоплатена служба

Старт на новата кампания по подбор на ръководители на полети. Приемът на документи е до 31 октомври, а интервютата с кандидатите ще се проведат в началото на следващата година. На какви условия трябва да отговарят желаещите за една от най-добре платените, но и най-отговорни професии, отговорът търси НОВА сред вече работещите.

Задачата на Цветомир Божков е да приземи безопасно всички самолети. За целта е нужно да решава различни казуси – отказ на двигател, сблъсък с птица, турбуленция и лошо време.

„Когато знаеш какво правиш и си уверен в себе си, знаеш, че можеш да се измъкнеш“, споделя той. Шегува се, че никога не е работил на твърда почва. Преди е бил помощник-капитан на търговски кораб. Но сменя курса от морето - към небето.

„Ние не работим под стрес постоянно – 8, 10 или 12 часа, но моментът, в който той настъпи, ти трябва да си запазил самообладание. И колкото и невероятно да звучи, наистина е предмет на няколко секунди“, разкрива инструкторът за придобиване на квалификационен клас.

Самият той няма да забрави два доклада – единият за пожар, другият за отказ на два двигателя.

„Имаше доста сериозно напрежение от страна на пилота, имаше допускане на грешки, недобра и коректна фразеология, но истината е, че той търпи бедствието, а нашата задача е да намерим начин да му помогнем“, уточнява Цветомир.

Качествата на всеки кандидат-ръководител полети се тестват в симулатор.

„Логическо мислене, бързо смятане, ориентиране в ситуацията“ - това казва Камен Йорданов, началник на авиационния учебен център.

Но за да стигнат до обучението, трябва да отговарят на определени условия.

„Основното е завършване на висше образование без значение от специалността и ненавършени 30 години. След получаване на лиценз, започват да взимат доста сериозни заплати, сравними с IT сектора“, разкрива той.

А ако се питате кой е най-важният съвет, всеки тук ще ви каже едно и също нещо - „Наслаждавай се на работата, защото е страхотна“.