ОТНОВО: Данъчни тарашат Мегз, праснаха й 3 бона глоба

Дизайнерката не издава касови бележки

Общество
18:26 - 05 Септември 2020
9097
ОТНОВО: Данъчни тарашат Мегз, праснаха й 3 бона глоба

Нова атака на НАП застигна Миглена Каканашева – Мегз. Този път данъчните удариха фирмата “Мегз 36”. Дизайнерката от Раковски получи акт в размер на 3000 лева заради липса на фискално устройство и респективно неиздаване на касови бележки. Фирмата обслужва онлайн бутика на Мегз, а атаката идва след молба на Каканашева за вписване на дружеството по ДДС.

Според наредбата на министерство на финансите, търговските дружества, които упражняват дейност, са длъжни да въведат в експлоатация и използват регистрирани в НАП касови апарати.

Това обаче не е се случило през 2019 годна, когато е била и първата продажба, свързана с дейността на дизайнерката. На 15 април миналата година е била и първата пратка на дрехи до клиентите. За стоката обаче те не са получили касов бон от фирмата, тъй като е била доставена от куриер. Именно заради липсата на касов бон, служителите на НАП „забили” акт на Мегз, пише "Трафик Нюз".

Наказателното постановление обаче е било отнесено до компетенцията на съда. В жалбата си, Каканашева е описала санкцията като незаконна. Освен това тя е претендирала и за разходи, свързани с делото.

Действително наказанието на фирмата се оказва неоснователно. Причината - в наказателното постановление не е било вписано по какъв начин е била заплатена стоката. Това е важно обстоятелство, тъй като от него може да се съди дали е било необходимо да се предостави касова бележка.  Според Наредбата, фирмата не е длъжна да издава касов бон и да има фискал, когато плащане е извършено чрез внасяне на пари в наличност по платежна сметка, кредитен превод, директен дебит или наличен паричен превод. В случая данъчните не са описали как е платена стоката.

Отново по същите причини дизайнерката от Раковски се отърва от акт. Тогава под ударите на НАП попадна друга нейна фирма „Мегз 9”. Отново Каканашева бе внесла молба за регистриране на дружеството по ДДС и отново бе констатирано, че бутикът й няма въведено в експлоатация фискално устройство.