Овладяха пожара под връх Шаралия в Национален парк „Пирин“

Общество
16:22 - 05 Август 2024
587
Овладяха пожара под връх Шаралия в Национален парк „Пирин“

Овладян е пожарът под връх Шаралия в Национален парк „Пирин“, съобщиха от МОСВ.

Сигналът за огъня е подаден в 17:00 часа на 3 август - събота на телефоните на Дирекция "Национален парк Пирин".

Незабавно към мястото се отправят двама паркови служители от парков участък „Синаница“ , които докладвт, че гори рядка борова гора и горска постилка по северозападния склон на връх Шаралия.

Теренът е стръмен и до него може да се достигне само след двучасов пешеходен преход. На следващия ден, в неделя още три екипа за гасене се отправят към мястото. Екипирани с копачи и тупалки, те успяват да ограничат пожара, създавайки ивици с премахнати горими материали около засегнатия терен. Към 16.00 ч. разпространението на пожара е изцяло овладяно.

Остават да горят няколко огнища вътре в периметъра. Друга противопожарна техника не може да бъде използвана поради трудния и пресечен терен. Причината за възникването на пожара е мълния, паднала в района.

Пожарът е засегнал площ от приблизително 20 декара. На терен гасенето се организира и ръководи от директора на Национален парк „Пирин“. На място остават дежурни екипи, които следят за възникване на нови огнища.

Поради усложнената обстановка в България и най-вече в планините в югозападната част на страната, Дирекция „Национален парк Пирин“ призовава гражданите да се въздържат от палене на огън на територията на Националния парк.