Пациенти: Къде изчезнаха антибиотиците в цяла Европа?

Заместителите на оригиналните препарати не са ефективни, оплакват се хората

Новини
18:18 - 24 Януари 2023
2789
Пациенти: Къде изчезнаха антибиотиците в цяла Европа?

Лекарственият регулатор на Европейския съюз трябва да направи повече, за да се справи с недостига на някои широко използвани антибиотици в региона, според писмо от група европейски пациентски и потребителски организации, видяно от Ройтерс във вторник.

Писмото до Европейската агенция по лекарствата (EMA) идва, след като антибиотици, включително амоксицилин, използван за лечение на бактериални инфекции и често предписван за ушни и гръдни инфекции при деца не достигат от октомври.

В писмото се казва, че заместването на амоксицилин с други антибиотици не е идеално, тъй като алтернативите могат да бъдат по-малко ефективни и да имат по-силни странични ефекти. Някои държави от ЕС вече отбелязаха недостиг на други антибиотици, като азитромицин и цефуроксим.

Служители на ЕС поискаха от доставчиците на лекарства да увеличат производствения капацитет и направиха препоръки, включително насърчаване на държавите от ЕС да разрешат употребата на лекарства, които може да не са разрешени на вътрешния пазар.

"Въпреки това, тези мерки не са достатъчни, за да овладеят кризата и да обърнат тенденцията , се казва в писмото.

Налице е скок в търсенето на определени лекарства, свързан с възобновяването на респираторните инфекции след две години на COVID-ограничения, което оказа допълнителен натиск върху глобалните доставки и направи малко вероятно получаването на внос от други места. Производителите на лекарства също са намалили производството, когато търсенето спадна в разгара на пандемията.