Падре Пио кърви като Исус Христос

Над 500 души по света са стигматиците

Мистика
15:45 - 03 Август 2019
14460
Падре Пио кърви като Исус Христос

Векове наред от ръцете, краката, челото на хора в различни части на света потича кръв по подобие на кръстните мъки на разпнатия Исус Христас. Явлението е известно като стигма, но досега няма научно обяснение защо се случва и какво е неговото значение. Факт е, че получилите стигма ги боли и те страдат, но живеят десетилетия наред с раните по себе си и умират на преклонна възраст.

Страданията по тялото имат различна форма - от червени петна, от които не тече кръв, до дълбоки дупки, в отделни случаи преминаващи от единия до другия край на ръката или крака. Интересен е и фактът, че лекарите не успяват да излекуват стигматичните рани. За разлика от естествените рани, които не минават бързо, за тези не е характерна специфичната неприятна миризма. Понякога от тях дори се носи приятна миризма. Стигматата се проявява както при жени, така и при мъже.

Много интересен е и фактът, че кръвта, която изтича от раните, може да е различна по група от кръвта на човека, който го преживява. В медицинската литература се говори за стигматизация, възникнала в резултат на кошмарни съновидения. Опитите за обяснение на стигмата много често приключват с обвинения към страдащите от кървящите рани, че нарочно сами са ги предизвикали. Животът на стигматиците доказва обратното, а според последни проучвания раните са резултат от дълбоката, силна и искрена вяра на човек в учението на Исус Христос и желанието за съпреживяване на неговите кръстни мъки.

Католическата църква познава около 500 стигматици. Един от най-известните е Падре Пио. Неговите рани кървят ежедневно в продължение на 50 години. Роден е през 1887 г. в малко планинско селце в областта Кампаня със светското име Франческо Форджоне. През 1903 г. лекарите му поставят диагноза за туберкулозно заболяване и са сигурни в предстоящата му смърт. Пио влиза в ордена на францисканците капуцини, където започва религиозния си живот с молитви, аскетизъм, покаяние, и накрая дава обет за бедност, целомъдрие и послушание.

По време на молитва пред Разпятието през 1918 г. в църквата на манастира Сан Джовани Ротондо той получава стигма - кървави следи по дланите, стъпалата и ребрата, досущ като тези на Спасителя Исус след разпъването му на кръста. Стигмите не изчезват до смъртта на Падре Пио през 19658 г. Причиняват му силни болки и той носи специални превръзки. Много пъти лекари се опитват да разгадаят загадката на Падре Пио. Ватикана се отнася с огромно недоверие към него и за голям период му е отнета възможността да изслушва изповеди. Но той не напуска лоното на римокатолическата църква и не спира да помага на стотиците хора, които търсят помощ от него. Смята се, че е притежавал телепатични способности и е успявал да проследява преражданията на човека, когото изповядва. По няколко дни чакат поклонниците в манастира, където живее, за да ги изповяда Падре Пио. През 1940 г. Падре Пио заедно с няколко свои последователи създава към манастира, в който служи, болница за бедни и смята това за най-голямото дело на своя живот. След смъртта му стигмите изчезват. Канонизиран е през 2002 г., а през 2008 г. тялото му е есхумирано. По-голяма част от него е открито нетленно. Мощите му са изложени в малко италианско градче Сан Джовани Ротондо, където с паметта на Падре Пио днес се върти доходоносен бизнес. Например, можете да се обадите по телефона и да получите съвет или насока от името на Падре Пио.

Католическият свещеник с кървящите рани е известен с много чудеса. Едно от тях е появата му едновременно на две различни и отдалечени географски едно от друго места. Падре Пио притежава и пророчески дар, като са записани негови предсказания за страшни природни бедствия и катаклизми на Земята до края на 21 век, заради които ще си отиде една трета от човечеството.

Отец Асканио разказва как всички чакат Падре Пио за началото на изповедта, но вместо да се отвори вратата, отец Пио върви над главите на богомолците, стига до изповедалнята и се изгубва в нея. След кратко време започва да изслушва изповядващите се. „Когато отидох при него, не можах да се сдържа да го попитам: „Отче Пио, как се върви над главите на хората”. „Уверявам те, дете мое, също както по твърдия под”, отговаря Падре Пио на отеца.