ПАЕЛЯ - истинският вкус в 7 стъпки (СНИМКИ)
Паелята ухае в цяла Испания. А вековният спор коя точно е истинската – валенсианската, каталунската, мадридската и т.н. продължава.
Какъв ще е крайният резултат от препирнята, от кулинарна гледна точка всъщност няма особено значение, макар смятаната за най-оригинална да тръгва от Валенсия.
Истината е, че паелята е семейна манджа, приготвяна в безброй варианти, но придобила статут на национално ястие.
Съставките на паелята могат да бъдат много различни. Три елемента сред продуктите обаче са винаги едни и същи: ориз, шафран и зехтин. Останалото е птиче месо, заешко, свинско, риба, морски дарове, дори охлюви, както и зеленчуци – най-често домати, чушки, грах, зелен фасул.
А от билките, най-разпространено е поръсването с риган и майорана, както и с магданоз. И традицията повелява: паелята се готви в голям тиган – тава, върху жив огън на дърва.
Предлагаме стъпка по стъпка класическия механизъм за приготвяне на паеля, както и 1 изключително лесна рецепта с пуешко, малко по-различна от общата линия.
Основните съставки
В случая паелята ще е с пилешки бутчета – долната част, с миди и грах. И с испански ориз за паеля – висококачествен бял ориз със средни на големина зърна. Може да се използват и други видове ориз, но непременно да е кръгъл, а не дългозърнест.
1
Пилешки бутчета се натриват с червен пипер, сол и черен пипер, покриват се и се оставят настрана да се овкусят. Наситняват се обелени лук и чесън. Нарязва се магданоз на дребно. Кипва се пилешки бульон заедно с шафран.
2
Загрява се зехтин в голям тиган или тава. Бутчетата се запържват до златисто кафяво 8-10 мин. на умерена температура. Изваждат се от тигана и се оставят настрана.
3
Добавя се още зехтин в същия тиган и се запържват леко лукът и чесънът. Прибавя се оризът и се запържва. Овкусява се с малко канела, сладък червен пипер и лют червен пипер.
4
Деглазира се с бяло вино - силно да заври. Сипва се и бульонът с шафрана и щом отново заври, се връщат пилешките бутчета. Слага се стрък пресен розмарин.
5
Готви се 20-25 мин. на умерена температура. Леко се разбърква, за да се сготви оризът равномерно.
6
Добавя се грахът и много добре измитите миди – най-добре е да се сложат с черупките. Захлупва се и се оставя да къкри.
7
Паелята е готова, когато бульонът се поеме от ориза почти напълно. Поръсва се с магданоз и с лимонов сок.