ПАЕЛЯ - истинският вкус в 7 стъпки (СНИМКИ)

Кухня
11:10 - 16 Септември 2020
5850
ПАЕЛЯ - истинският вкус в 7 стъпки (СНИМКИ)

Паелята ухае в цяла Испания. А вековният спор коя точно е истинската – валенсианската, каталунската, мадридската и т.н. продължава.

Какъв ще е крайният резултат от препирнята, от кулинарна гледна точка всъщност няма особено значение, макар смятаната за най-оригинална да тръгва от Валенсия.

Истината е, че паелята е семейна манджа, приготвяна в безброй варианти, но придобила статут на национално ястие.

Съставките на паелята могат да бъдат много различни. Три елемента сред продуктите обаче са винаги едни и същи: ориз, шафран и зехтин. Останалото е птиче месо, заешко, свинско, риба, морски дарове, дори охлюви, както и зеленчуци – най-често домати, чушки, грах, зелен фасул.

А от билките, най-разпространено е поръсването с риган и майорана, както и с магданоз. И традицията повелява: паелята се готви в голям тиган – тава, върху жив огън на дърва.

Предлагаме стъпка по стъпка класическия механизъм за приготвяне на паеля, както и 1 изключително лесна рецепта с пуешко, малко по-различна от общата линия.

 

Основните съставки

В случая паелята ще е с пилешки бутчета – долната част, с миди и грах. И с испански ориз за паеля – висококачествен бял ориз със средни на големина зърна. Може да се използват и други видове ориз, но непременно да е кръгъл, а не дългозърнест.

 

 

1

Пилешки бутчета се натриват с червен пипер, сол и черен пипер, покриват се и се оставят настрана да се овкусят. Наситняват се обелени лук и чесън. Нарязва се магданоз на дребно. Кипва се пилешки бульон заедно с шафран.

 

 

2

Загрява се зехтин в голям тиган или тава. Бутчетата се запържват до златисто кафяво 8-10 мин. на умерена температура. Изваждат се от тигана и се оставят настрана.

 

3

Добавя се още зехтин в същия тиган и се запържват леко лукът и чесънът. Прибавя се оризът и се запържва. Овкусява се с малко канела, сладък червен пипер и лют червен пипер.

 

4

Деглазира се с бяло вино - силно да заври. Сипва се и бульонът с шафрана и щом отново заври, се връщат пилешките бутчета. Слага се стрък пресен розмарин.

 

5

Готви се 20-25 мин. на умерена температура. Леко се разбърква, за да се сготви оризът равномерно.

 

 

6

Добавя се грахът и много добре измитите миди – най-добре е да се сложат с черупките. Захлупва се и се оставя да къкри.

7

Паелята е готова, когато бульонът се поеме от ориза почти напълно. Поръсва се с магданоз и с лимонов сок.