Пай с телешко , моркови и грах

за 6 порции, 180 мин

Кухня
11:07 - 02 Октомври 2020
3036
Пай с телешко, моркови и грах

Продукти

За пълнежа: 1 с.л. масло, 1 кг телешко месо на малки хапки, 1 глава лук, 500 г моркови, 3 с.л. къри на прах, сол, 300 г грах.

За тестото: 250 г студено масло от хладилника, 400 г брашно, 1-2 щипки сол, 2 яйца, 1 ч.л. оцет.

 

Приготвяне

Телешкото месо се запържва в разтопеното масло за кратко на силен огън до светло кафяво. Добавят се лукът и морковите на кубчета и се пържи още 3-4 мин. с разбъркване.

Поръсва се с кърито и се разбърква. Деглазира се с 200 мл вода и се посолява. Къкри под капак докато месото се сготви – напълно омекне.

Маслото от хладилника се нарязва на парченца, добавят се брашното, солта, 1 яйце, оцетът и 5 с.л. ледено студена вода.

Разбърква се на ронливо тесто и бързо се замесва до гладко тесто. Разделя се на две различни по големина части – 1/3 и 2/3. Завива се в прозрачно фолио и се оставя в хладилника да се стегне за около 1 час.

Разточва се по-голямото парче тесто на кръг около 32 см. Слага се на дъното на намазнена форма – около 28 см, и се притиска добре и по стените на съда. Набожда се на няколко места с вилица и се поръсва леко с брашно.

Грахът се добавя към плънката. Леко се отцежда течността и се изсипва върху тестото.

Разточва се  другата част от тестото на кора около 30 см. Изрязват се от нея на различни места малки формички – може просто кръгчета.

Изрязаното се оставя настрана, с кората се покрива плънката и се намазва с разбитото второ яйце.

Притиска се добре с пръсти по ръба на формата. Изрязаните парченца се слагат отгоре, но не в дупчиците, а за украса.

Пече се в загрята на 220 градуса фурна около 25 мин. Намалява се на 200 градуса и се пече още 15-20 мин.

Очаквайте готварска книга 84 стр. "Българска трапеза" с най-любимите ни ястия. 125 рецепти в традиционен и в модерен стил.