Пак отиваме на избори, ИТН върна третия мандат (ВИДЕО)

Радев веднага ще извика на разговор шефката на парламента Рая Назарян

Политика
12:07 - 05 Август 2024
1678
Пак отиваме на избори, ИТН върна третия мандат (ВИДЕО)

"Благодарим за доверието, че връчихте третия мандат на нас Ако има някакъв позитивизъм, той е в това, че разговаряхме с всички политически сили, без една. Установихме, че нямаме особени различия, но политическата мъдрост не достигна в една партия да вземе решение. Какво ще се случи в бъдеще - времето ще покаже". 

Това заяви Тошко Йорданов от ИТН секунди преди да върне на Румен Радев третия мандат неизпълнен.

Йорданов отрече да е имало представител на президентската институция на преговорите за мандата, като отговорът му беше на въпрос на Румен Радев относно "клюките", които вървят в последните дни.

Президентът съобщи още, че

веднага ще покани на разговор председателката на Народното събрание Рая Назарян, защото тя е единствена от списъка с потенциални служебни премиери, с които не е разговарял до момента.

Президентът добави, че отново ще се чуе и с тях. Връщането на третия мандат неизпълнен означава, че и 50-ото Народно събрание отива в историята и трябва да се готвим да изберем състава на 51-вото. Това ще е седми предсрочен вот за парламент за малко повече от три години.

Следващата стъпка по Конституция е президентът, след консултации с парламентарните групи и по предложение на кандидата за служебен министър-председател, да назначи служебно правителство и да насрочи нови избори в двумесечен срок.

За служебен премиер Румен Радев може да избира измежду председателя на Народното събрание, управителя или подуправител на Българската народна банка, председателя или заместник-председател на Сметната палата и омбудсмана или негов заместник.

Омбудсман и негов заместник към момента няма и предстои такива да бъдат избрани и предложени, а шефката на НС Рая Назарян вече заяви, че ще откаже, ако бъде поканена.

Остават съвсем малко варианти за избор на служебен премиер - управител и двама подуправители на БНБ без третия, Андрей Гюров, отстранен за конфликт на интереси, както и вариантът Димитър Главчев да запази поста си или пък негов заместник да го смени в Министерския съвет.