Пак с хартиени рецепти от другата седмица

Премиерът Николай Денков и здравният министър Христо Хинков се ангажираха да се допусне гратисен период, в който да важат и хартиените, и електронните рецепти

Здраве
14:00 - 05 Декември 2023
3411
Пак с хартиени рецепти от другата седмица

Хартиените рецепти за изписване на антибиотици ще се приемат в аптеките отново след средата на декември, обявиха от Министерството на здравеопазването. Причината за отлагането е, че все още не е приключил срокът на общественото обсъждане на промяната в наредбата за предписване и отпускане на лекарствените продукти.

Антибиотиците ще се изписват и на хартиени рецепти до края на март 2024 г.

Хартиените рецепти за антибиотиците и лекарствата за диабет бяха заменени изцяло с електронни на 16 октомври, но се оказа, че прилагането на онлайн модела не е подготвено достатъчно добре и пациентите срещат затруднения при снабдяването си с лекарства. Затова след настояване на съсловните организации на лекарите и фармацевтите, а също и под натиска на пациентски сдружения месец по-късно премиерът Николай Денков и здравният министър Христо Хинков се ангажираха да се допусне гратисен период, в който да важат и хартиените, и електронните рецепти и той да продължи до 1 април 2024 г.

Срокът на общественото обсъждане изтича на 7 декември. Проектът е достъпен в сайта на министерството. През това време могат да се изпращат становища, предложения и възражения на посочения адрес в сайта. Едва след публикуването на окончателния текст в Държавен вестник обаче т.нар. хибриден модел ще може да се прилага.