Пак удължиха срока за проверката на смъртта на 3-годишния Алекс

Чакат се докладите от четирима независими експерти, съобщи здравният министър в НС

Общество
13:04 - 29 Ноември 2019
1734
Пак удължиха срока за проверката на смъртта на 3-годишния Алекс

Срокът за проверката около смъртта на 3-годишния Александър ще бъде удължен отново. Това стана ясно от изказване на здравния министър Кирил Ананиев в кулоарите на парламента. Момченцето почина преди две седмици след разкарване между 3 болници - педиатрията, Пирогов и "Лозенец". Премиерът отстрани временно шефовете им и нареди бърза проверка.

Министърът обясни, че има на бюрото си доклад от директора на агенция "Медицински надзор", но той е предварителен, а не окончателен.

Пристигат нови медицински документи, резултати от кръвни изследвания, чакат се и докладите на четиримата независими експерти, които също са много важни, обясни министърът. За съжаление, може би ще се наложи да се удължи още малко срока. Казвам го със съжаление, защото съм поел ангажимент пред родителите и плед главния прокурор да действаме бързо, но явно такива случаи изискват повече време, каза Ананиев.

Той не се ангажира с потвърждение на окончателната диагноза, но обясни, че повечето от медицинските специалисти смятат, че е двустранна бронхопневмония със силна инфекция, която се развива изключително бързо във времето.

Министърът изрази възмущението си от поредното нападение над лекар - този път в болница "Света Анна" в София.

"Не приемам и осъждам всякакви форми на насилие към медицинския персонал. В случая става въпрос и за физическо, и за психическо насилие", каза той. Чакал доклада на шефа на болницата и моментално ще го предаде на главния прокурор.

Вече доста пъти се случва. Не мога да разбера какви са тези хора, които вършат такива деяния, възмути се министърът. Той не знаел подробности, но ставало въпрос за пациент, но не от тази стая. Като се докаже степента на виновност, трябва да се действа според законите, призова министърът.

В бюджета за догодина се залагала хоризонтална програма за осигуряване на средства за видеокамери в болниците. Първо ще се сложат на най-рисковите места, където е най-належащо.