Палачинкова торта с листно цвекло и кашкавал

за 4 парчета, 75 мин

Кухня
10:47 - 08 Септември 2025
601
Палачинкова торта с листно цвекло и кашкавал

Продукти

За палачинките: 200 г брашно, 200 мл прясно мляко, 5 яйца, 1 щипка сол, масло за пържене.

За плънката: 2 кг листно цвекло или друг листен зеленчук по избор, 2 домата, 1-2 зелени по-тънки чушки, 1 глава лук, 2 с.л. зехтин или олио, сол и черен пипер, 250 г жълто сирене по избор – може кашкавал.

 

Приготвяне

Разбърква се гладко палачинково тесто от съставките. Изпържват се палачинки от двете страни в намазан с масло тиган. Оставят се да изстинат.

Листата цвекло без дебелите дръжки се нарязват на ленти. Доматите се нарязват на кубчета.

Чушките се нарязват на пръстени. Обеленият лук се наситнява.

Загрява се зехтинът или олиото. Запържва се лукът около 1 мин. на средна температура. Прибавя се цвеклото и се запържва още 2 мин.

Добавят се доматите и чушките и се готви на тих огън около 5 мин. Подправя се със сол и черен пипер и се оставя да изстине.

Жълтото сирене се настъргва и се заделят 100 г. Останалото се смесва с яйцата и се разбърква с цвеклото.

Палачинките се подреждат във форма с хартия за печене, като се покриват с плънката без най горната. Поръсва се със заделеното жълто сирене.

Пече се в загрята фурна на 200 градуса около 40 мин. до златистокафяво.