ПЪЛЕН АБСУРД: "Възраждане" подложи на конспиративен обстрел военния министър

Политика
13:48 - 08 Април 2022
3981
ПЪЛЕН АБСУРД: "Възраждане" подложи на конспиративен обстрел военния министър

На нечувана досега дързост станаха свидетели депутати и министри от страна на народен избраник по време на днешния парламентарен контрол. Депутатът от "Възраждане" Ангел Георгиев директно вкара опорките на прокремълските медии, включително на родната "журналистка" Диляна Гайтанджиева, че Пентагонът финансирал секретни биолаборатории не само в Украйна, както от Москва твърдят, но и в България. 


Ето го конспиратор №1

Георгиев, чрез въпрос, отправен към военния министър Драгомир Заков, обяви от трибуната на пленарната зала, че имало "данни" за разположени такива звена у нас в четирите съвместни съоръжения, ползвани от САЩ по споразумението с България от 2006 г., както и че никой нямал достъп до тях, защото терените им се третирали като американски и подлежали само на законодателството отвъд Океана.

Народният избраник дори намеси името на ВМА в питането си към Заков и намекна, че в България се извършвали опити не само с биоагенти, но и с химическо оръжие. 

В началото на годината, около месец преди началото на руската инвазия над Украйна, българската репортерка Диляна Гайтанджиева излезе с просторно фейк "разследване" за биолаборатории на територията на Украйна, финансирани и опериращи се от Държавния департамент по отбрана на САЩ и конкретно Института "Уолтър Рийд".

Като се позова на публично известни документи за сътрудничество (незасекретени - б.р.), тя обяви, че в страната-"заплаха" за Русия се правели експерименти с военнослужещи и тяхната кръв с различни зоонози. Впоследствие от Москва официално заявиха, че имали данни за наличието на подобни звена и те трябвало да бъдат унищожени, за да не попадали опасните вируси и бактерии в ръцете на "фашистите" от Украйна с цел биологическа война срещу Русия. 

Многобройни, независими проверители на факти от цял свят категорично обявиха твърденията за тайни лаборатории и експерименти с хора за фейк новини.  

Днес обаче същите фалшиви информации, спуснати от Кремъл, заляха и българския парламент. Заков не можа да повярва на ушите си, щом чу питането от депутата на Костадин Костадинов и не скри възмущението си: 

"Когато прочетох въпроса, бях дълбоко учуден, не само като министър на отбраната, но и като дипломат от 20 години".

И цитира по дати подписаните от България през 90-те конвенции и за забраната за ползване и разработване на химическо оръжие, и за биологическо. Отбранителният министър уточни:

"Допуска се единствено употребата на агенти за мирни цели, включително за разработване на ваксини".

Проверителите на факти спрямо твърденията на Русия за биолаборатории на САЩ в Украйна също потвърдиха в последните седмици ползването на такива агенти именно за хуманни цели. 

Родният депутат обаче, въпреки уверенията на Заков, че в България не се бъркат формули за невропаралитични агенти, не се правят планове за отравяне на населението със зарин и подобни съединения, продължи да настоява: 

"Как да сме сигурни, че това не се прави в базите в Ново село, Безмер, Граф Игнатиево и Айтос, след като достъп до тях няма? Как да проверим дали няма биолаборатории там". 

Военният министър не му остана длъжен и обясни подробно, че както за това дали се спазват конвенциите, подписани от България за неизползването на биологично и химическо оръжие, следят международни екипи, така инспекции и ежегодни доклади за това се правят и в четирите "американски" бази. 

А на припомнянето от страна на депутата, че САЩ не е унищожила химическия си арсенал, Заков отвърна: "И САЩ. И Русия". 

Вицето на Костя Копейкин Николай Дренчев също се включи в развиването на конспиративни теории и на свой ред пък обяви пред отбранителния министър, че заводът, който трябва да произведе новите F-16 изтребители за България отвъд Океана, не съществувал изобщо. 

Дренчев съобщи още, че се канел да сезира прокуратурата за сделката за бойните машини, сключена през 2019 г. от третото правителство "Борисов" и заяви, че щял да направи същото, ако настоящият кабинет Петков реши да купува още 8 изтребителя F-16 за над 1,6 млрд. долара. 

Заков реши да успокои Дренчев в тревогите му, като разкри, че парите за самолетите по договора от 2019 г. все още се намирали в доверителна сметка. "Имам информация, че над 90% от тях не са били разплатени", обяви министърът. 

"Няма случай в световната практика да се придобие оборудване и да се плати след доставката", каза още той. И заяви категорично, че е лъжа, че заводът в Южна Каролина не съществува. Нещо повече, министърът съобщи, че вече имаме първи дипломиран пилот за управление на F-16.