Палежи , убийства и масови безредици в Хуарес

Само от началото на тази година в мексиканския град са убити над 1200 души

Свят
11:56 - 07 Ноември 2019
1885
Палежи, убийства и масови безредици в Хуарес

Смъртоносна нощ на хаос и палежи изживя мексиканският град Хуарес на границата със САЩ, съобщи в. "Ел Пасо Таймс". Десет души бяха убити в поредната вълна на насилие в граничния град, контролиран от страховития наркокартел със същото име. Само от началото на тази година в Хуарес са убити над 1200 души. 
 Кметът Армандо Кабада заяви, че нападенията по улиците на града са поръчани от организираната престъпност за отлагане на планиран от властите мащабен обиск в местния затвор Сересо №3, а и за отмъщение за ареста на трима килъри на престъпната фамилия "Ла Емпреса", сред тях и 17-годишен, на чиято съвест тежат 6 убийства.

За уличните атаки и палежи е използвана бандата "Мексиклес", която наела зависими от метаамфетамини престъпници, за да палят рейсове и да стрелят из Хуарес. Четирима са арестувани. Пет са били подпалени, информира сайтът "Норте Дихитал", ранен е охранител при нападението с огнестрелно оръжие срещу държавните учреждения на щата Чихуахуа.
Нападателите са запалили 10 обществени автобуса и 5 автомобила в различни части на града, тактика на наркокартелите да блокират улиците за силите на реда. 

Обикновени граждани са получили изгаряния от първа и втора степен, докато се спасявали от горящ автобус, съобщи кметът Кабада.
Обискът в затвора се състоя, около 800 полицаи и войници претърсиха килиите за оръжие, дрога и други забранени вещи. 
 Бандата е била предупредена за готвения обиск от свои информатори, както и от кацането на местното летище на два самолета на мексиканската федерална полиция със затворнически спецчасти.

"Тези затвори са командни центрове за престъпниците, много заповеди се дават именно от килиите", заяви комисарят по сигурността в щата Оскар Алберто Апарисио.