Пълнозърнест картофен хляб с тиквички

Кухня
10:02 - 27 Октомври 2020
2721
Пълнозърнест картофен хляб с тиквички

Продукти

250 г картофи

сол на вкус

250 г тиквички

550 г бяло брашно

250 г пълнозърнесто брашно

1 пак.суха мая или 20 г прясна

5 с.л. зехтин

 

Приготвяне

Картофите се сваряват във вряща подсолена вода за 20-25 мин., отцеждат се, обелват се и грубо се намачкват. Тиквичките се настъргват едро.

Смесват се брашната с маята и сол. Добавя се 450 мл хладка вода и се разбърква меко тесто. Добавя се зехтинът и отново се разбърква.

Постепенно се добавят картофите и тиквичките и се омесва.

Покрива се с прозрачно фолио или леко влажна кърпа и се оставя да втаса за около 1 час на топло, докато обемът се удвои.

Слага се тава с капак във фурната и се загрява до 240 градуса. Изважда се и се слага тестото в тавата. Пече се 45 мин. под капак. Маха се капакът и се пече още 30 мин. до златисто кафяво.