Пълнозърнест картофен хляб с тиквички
Продукти
250 г картофи
сол на вкус
250 г тиквички
550 г бяло брашно
250 г пълнозърнесто брашно
1 пак.суха мая или 20 г прясна
5 с.л. зехтин
Приготвяне
Картофите се сваряват във вряща подсолена вода за 20-25 мин., отцеждат се, обелват се и грубо се намачкват. Тиквичките се настъргват едро.
Смесват се брашната с маята и сол. Добавя се 450 мл хладка вода и се разбърква меко тесто. Добавя се зехтинът и отново се разбърква.
Постепенно се добавят картофите и тиквичките и се омесва.
Покрива се с прозрачно фолио или леко влажна кърпа и се оставя да втаса за около 1 час на топло, докато обемът се удвои.
Слага се тава с капак във фурната и се загрява до 240 градуса. Изважда се и се слага тестото в тавата. Пече се 45 мин. под капак. Маха се капакът и се пече още 30 мин. до златисто кафяво.