Пандата Бей Бей си тръгна от Вашингтон

Родителите на мъжкаря остават в американската столица поне до 2020 година

Новини
14:11 - 20 Ноември 2019
2144
Пандата Бей Бей си тръгна от Вашингтон

ВИП пандата Бей Бей напусна ограждението си в националната зоологическа градина във Вашингтон, за да замине за Китай - земята на предците си.

Мъжкарят от вида голяма панда, превърнал се в талисман за много американци, беше поставен в клетка, която ще бъде транспортирана в специален боинг до Чънду, световната столица на тези животни. 

С него ще бъде жената, която го е гледала от раждането му, и ветеринар.

За храна през 16-часовия полет са предвидени 30 кг бамбук и доста ябълки, круши, сладки картофи, бисквити. 

Съдбата на Бей Бей е решена още от раждането му. Пекин предоставя на други държави панди, но появилите се малки се връщат в родината си. 

По случай заминаването на пандата, чието име на мандарин означава "скъпоценно съкровище", националният зоопарк организира едноседмични чествания. 

Малчуганите получиха възможност да напишат картички за Бей Бей, които ще отпътуват с него за Китай, да наблюдават как гледачите му дават лакомства, да присъстват на сесии с въпроси и отговори с персонала на зоологическата градина или просто да го наблюдават как си играе.

Бей Бей, който сега тежи 114 килограма, живееше във Вашингтон с родителите си - женската панда Мей Сян и партньора й Тян Тян. Те ще останат в американската столица поне до декември 2020 г., когато може да бъде договорена нова сделка.