Паник бутони на новите линейки 

Парамедици поемат Спешната помощ

Актуални новини
13:40 - 28 Януари 2019
1819
Паник бутони на новите линейки 

"Всички нови линейки ще бъдат оборудвани с паник-бутони.", обеща здравният министър Кирил Ананиев. Той разкри детайли - че с проекта за Спешната помощ в страната ще има 237 точки за центрове и филиали. В тях ще работят само парамедици, като обучението им ще бъде върнато в системата на висшето образование.

Заради зачестилите случаи на насилие над медицински лица и последния -  с нападнатия медицински фелдшер от Горна Оряховица, министърът е наредил да се постави 24-часова физическа охрана в звеното, тъй като регионът е рисков.

"Изключително съм възмутен и притеснен от това, което се случва в Центровете за спешна медицинска помощ. Аз не мога да си обясня как могат да се атакуват хора, които не знаят какво е ден и нощ, които се грижат за здравето, които са първи до изпадналите в тежко здравословно състояние", коментира министърът.

Ананиев се надява на пълното съдействие на прокуратурата и след като докладите от случилото се са изпратени на прокуратурата, той е сигурен, че ще се действа бързо и ефективно.

Очаква се Националната здравна информационна система да е готова в края на тази или началото на следващата година. Тя ще включва 13 дейности, като за повечето от тях са обявени обществени поръчки, които няма да бъдат обжалвани.