Папата осъди "каменните сърца", затворени за мигрантите

Франциск облече бяло палто и отиде на испанските стълби на Рим в 6 сутринта

Новини
13:22 - 08 Декември 2021
1075
Папата осъди "каменните сърца", затворени за мигрантите

Папа Франциск днес направи частно посещение преди разсъмване в религиозна забележителност в Рим за втора поредна година заради COVID-19 пандемията и осъди "каменните сърца" на онези, които не са трогнати от страданията на мигрантите, информира "Ройтерс".

Франциск, облечен в дълго бяло палто срещу студа, пристигна близо до испанските стълби на Рим преди 6:15 сутринта (7:15 българско време) и остана 10 минути. Той се помоли и постави кошница с бели рози в основата на 12-метрова колона, носеща статуя на Дева Мария.

8 декември, празникът на Непорочното зачатие, е национален празник в Италия и някои други страни с католическа традиция. За втора поредна година Франциск беше принуден да отмени традиционната следобедна обществена услуга, която щеше да привлече хиляди, увеличавайки възможността за заразяване.

В изявление на Ватикана се казва, че той се е молил за изцеление на жертвите на COVID-19, войната и изменението на климата и е помолил Мадоната да "стопи каменните сърца на онези, които издигат стени, за да държат болката на други хора далеч от тях".

Световната миграционна криза беше тема в центъра на неотдавнашното му пътуване до Кипър и Гърция, което приключи в понеделник.

По време на това пътуване той осъди експлоатацията на мигранти за политически цели, нарече глобалното безразличие към тяхното тежко положение "корабокрушението на цивилизацията" и се оплаква, че Европа е в "ерата на стените и бодлива тел".

На гръцкия остров Лесбос, дом на няколко хиляди бежанци, той каза, че е "обезпокоително", че някои европейски лидери искат да използват общи средства за изграждане на стена и поставяне на бодлива тел, за да не допускат имигрантите. Прочетете още .

Полският министър-председател Матеуш Моравецки призова ЕС да финансира съвместно изграждането на гранична стена, за да спре прилива от мигранти, идващи от Близкия изток през Беларус към Полша.