Папата разтревожен от прекомерното обезлесяване на Мадагаскар

Петият по площ остров губи всяка година около 200 000 хектара гори

Новини
19:59 - 07 Септември 2019
2924
Папата разтревожен от прекомерното обезлесяване на Мадагаскар

Папа Франциск алармира за "прекомерното обезлесяване на Мадагаскар и призова властите да създават работни места, които не вредят на околната среда, и да се борят с корупцията, предаде Франс прес, цитирана от DarikNews.

След двудневно посещение в Мозамбик, папата пристигна в Мадагаскар, който също е в "клуба" на най-бедните страни в света.

Пред местни политици, граждани и духовни лица Светият отец насърчи борбата "с корупцията и спекулата, които засилват социалното неравенство". Франциск посъветва властите "да осигурят работни места и доходоносни дейности, които опазват природата и помагат на хората да се спасят от бедността".

Папата, известен с повишената си чувствителност по въпроса за опазването на планетата, изрази особено безпокойство от "прекомерното обезлесяване на Мадагаскар в полза на неколцина души".

Горски пожари, бракониерство, необуздано изсичане на ценни дървени видове и незаконен износ - причините са много, каза Франциск и предупреди, че това излага на риск бъдещето на страната.

Папата призна, че на петия по площ (587 000 кв. км) остров в света, с 25 милиона жители, деветдесет процента от населението живее с по-малко от два долара на ден и много от хората оцеляват благодарение на свързани с дърводобива дейности.

"Мадагаскар губи всяка година около 200 000 хектара гори. Според някои прогнози до 2040 г. е възможно голямата част от тропическата гора да изчезне", отбеляза британският посланик в Мадагаскар Филип Бойл, който изслуша речта на Франциск.

Предстои папата да се срещне с мадагаскарски младежи и ще участва заедно с около 12 000 местни католически скаути в молитвено бдение.