Парламентът изслушва Калин Стоянов , бесепарите скочиха на ген. Атанасов

Депутатите борят джигитите с мотоциклети и насилието над медици

Политика
09:40 - 01 Август 2024
1529
Парламентът изслушва Калин Стоянов, бесепарите скочиха на ген. Атанасов

С изслушване на служебния министър на вътрешните работи Калин Стоянов стартира работата си Народното събрание. В програмата на депутатите е включен и проект на решение за оказване на помощ на пострадали от пожарите в община Болярово.

Служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов ще бъде изслушан относно сигнали на граждани за системни нарушения на мотоциклетисти, които не спазват нормите за шум и затрудняват живеещите в крайпътни имоти. Вносители на искането за изслушване са депутати от ПП-ДБ.

В програмата са включени и няколко проекти на решения. Депутати от ГЕРБ-СДС настояват министърът на здравеопазването да предприеме мерки за предотвратяване и противодействие на насилието над медицински специалисти, включително чрез създаване на специализирана електронна система, която да събира сигнали и да се идентифицират високорискови райони.

От "Възраждане" настояват парламентът да задължи МС за незабавни действия за осигуряване на условия за настаняване на пострадалите от пожарите в община Болярово, включително целева месечна помощ от 120 лв. за ток на домакинство, и възстановяване на разрушените терени.

От ПП ДБ предлагат да бъде създадена нова Временна комисия за проверка на информацията за корупционни практики и злоупотреби на кмета на община Доспат Елин Радев.

Напрежение обаче прекъсна заседанието скоро след началото му. Десет минути почивка, за да се успокои пленарната зала след декларация на "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ), даде председателят на Народното събрание Рая Назарян.

Съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов излезе на трибуната, за да прочете декларация от името на ПГ на ПП-ДБ, в която напомни за действащ закон, с който през 2000 г. комунистическият режим у нас е обявен за престъпен. Това предизвика реакция от страна на БСП, депутати на групата, сред които председателят ѝ Борислав Гуцанов, застанаха от двете страни на трибуната, от която Атанасов четеше декларацията.

Председателят на Народното събрание Рая Назарян се опита да ги убеди да се върнат по местата си.