Парламентът на Италия избира нов президент на страната

Заради извънредната здравна ситуация вотът ще се проведе при особена организация

Новини
08:16 - 24 Януари 2022
1384
Парламентът на Италия избира нов президент на страната

Днес в италианския парламент започва вота за избор на нов президент на страната. Заради извънредната здравна ситуация той ще се проведе при особена организация.

За следващ държавен глава се спрягат генералният директор по националната сигурност Елизабета Белони, председателят на Сената Елизабета Казелати, премиерът Марио Драги, върху чийто избор Силвио Берлускони наложи вето.

Президентът на Италия се избира от  всички депутати и сенатори плюс 58 регионални делегати или общо  1009  гласоподаватели. Заради пандемията, това няма да стане на общо заседание, а на групи от 50 души.

Кабините за вота с вътрешна вентилация ,ще се хигиенизират след всяка гласувала група. Заразените с коронавирус 30 депутати ще гласуват в специална секция монтирана на паркинг в съседство с Камарата на депутатите. Вотът е таен.

Ще се гласува веднъж на ден. При първите три вота са нужни 673 гласа, а от четвъртия 50% плюс един или 505 гласа за избирането на държавен глава.

За този пост все още няма единомислие между парламентарните политически представители, тъй като по традиция се прилага изкусна политическа тактика и не винаги се избира някое от първоначално спряганите имена. Рекордът от 16 гласувания е през 1978 г. и 1992 г., когато за президент на Италия бяха избрани съответно Сандро Пертини и Оскар Луиджи Скалфаро.