Парламентът ратифицира договора за боеприпаси на бойните "Страйкър"

Първият акт бе за самото купуване на машините, вторият - за артилерийско и стрелково въоръжение

Новини
15:15 - 08 Август 2024
533
Парламентът ратифицира договора за боеприпаси на бойните "Страйкър"

Парламентът ратифицира договора за закупуване на боеприпаси за бойните машини "Страйкър".

Това е вторият от общо три договора, които трябва да бъдат одобрени - първият за самото купуване на "Страйкърите" бе ратифициран на 1 декември, вторият е за артилерийско и стрелково въоръжение, а третият е за купуване на противотанкови ракети "Джавелин".

Ратифицирането на договора за въоръжение ще осигури необходимото първоначално количество боеприпаси, което ще се използва за първите обучения. Вътре се урежда и ангажимент на САЩ за трансфер на технологии и организиране на производство на 30 мм боеприпаси у нас. През юни заместник-секретарят на Сухопътните войски на САЩ е изпратил писмо до Министерството на отбраната, в което потвърждава ангажимента. Преди това обаче предстои американци да дойдат у нас за оценка на възможностите на българските предприятия, а после и да се направят промени във вече сключения договор.

Боеприпасите ще струват на България 64 880 665 долара, а самото купуване на 193 машини "Страйкър" - около 1,5 млрд. долара. В края на 2023 г. държавата вече плати първата вноска за машините от 263 млн. долара. Първите машини се очаква да пристигнат у нас през второто тримесечие на 2025 г, а последните - до края на октомври 2028 г.

Законопроектът за ратифициране на договора мина на на две четения днес с 125 гласа "за" и 51 "против" ("Възраждане" и БСП) при второто гласуване.