Парламентът реши: Без лихви и неустойки при забавени плащания

Депутатите решиха да не се налагат запори на банкови сметки, заплати и пенсии

Политика
13:24 - 20 Март 2020
1956
Парламентът реши: Без лихви и неустойки при забавени плащания

До отмяна на извънредното положение не се прилагат последиците от забава за плащане на задължения на частноправни субекти, включително лихви и неустойки за забава, както и непаричните последици, като предсрочна изискуемост, разваляне на договор и изземване на вещи.

За чл. 6 от Закона за действията по време на извънредното положение  гласуваха единодушно 125 народни представители.

Депутатите приеха и чл. 5 от Закона за действията по време на извънредното положение. Текстът гласи, че се спират всички обявени публични продани и въводи във владение, обявени от държавните и частни съдебни изпълнители. След отмяната на изънредната ситуация, публичните продани и въводите във владение ще се насрочат отново, без да се дължат нови такси и разноски.

Разпоредбите предвиждат да не се налагат запори на банкови сметки на физически лица и на лечебни заведения, запори върху трудови възнаграждения и пенсии, обезпечителни мерки върху медицинска апаратура и оборудване, както и извършването на описи на движими вещи и недвижими имоти, собственост на физически лица, освен за задължения за издръжка, за вреди от непозволено увреждане и за вземане на трудови възнаграждения.

Народните представители решиха да се ограничават нотариалните производства до неотложни такива при спазване на здравно-фигиенните изисквания. Нотариалната камара осигурява дежурни нотариуси при съотношение най-малко един нотариус на 50 000 жители на съответния район.