Парламентът удължи със 180 дни срока за преговори с Украйна за продажба на оборудването от АЕЦ “Белене“

След приключването им министърът на енергетиката трябва да представи доклад до Народното събрание

Актуални новини
13:08 - 11 Септември 2024
696
Парламентът удължи със 180 дни срока за преговори с Украйна за продажба на оборудването от АЕЦ “Белене“

Парламентът удължи със 180 дни срока за преговори с Украйна за продажба на оборудване, предназначено за проекта АЕЦ „Белене“, които се броят от влизане в сила на решението. То е по предложение на председателя на енергийната комисия Делян Добрев от ГЕРБ-СДС и група народни представители.


Депутатите дават още време за преговори за продажбата на оборудването от АЕЦ "Белене"

След приключване на преговорите министърът на енергетиката трябва да представи доклад до Народното събрание за взимане на решение за продажба на оборудването с дълъг цикъл на производство, собственост на Националната електрическа компания.

Проекторешението подкрепиха 107 депутати - от ГЕРБ-СДС, "Продължаваме промяната - Демократична България", ДПС и петима независими. Против бяха 65 народни представители - от "Възраждане", "БСП за България", както и 14 нечленуващи в група. Въздържаха се от "Има такъв народ" - с гласовете на 13 депутати.

В мотивите се посочва, че през май т.г. е извършена съвместна инспекция на съхраняваното на площадка „Белене“ оборудване с дълъг цикъл на производство от експерти на НЕК и "Енергоатом". След успешно проведената инспекция от украинска страна е изпратено официално запитване до НЕК за разработване и изпращане на търговско предложение за продажба на оборудването и проект на договор. 

То беше оспорвано в пленарната зала главно от „БСП за България“ и „Възраждане“.