Партизанин оглави Колумбия

Блинкен се кефи, САЩ чакали с нетърпение да работят съвместно с новия президент

Актуални новини
08:45 - 20 Юни 2022
2626
Партизанин оглави Колумбия

Бившият партизанин Густаво Петро бе избран за първия президент от левицата в историята на Колумбия, предаде БТА.

Петро е бил част от групировката М-19, която след като се демобилизира, се преобразува в политическа партия. Той е осъден на затвор, преди да бъде амнистиран и освободен.

На произведения вчера балотаж на президентските избори Петро е получил 50,44 процента от гласовете срещу 47,31 процента за своя съперник - строителния предприемач Родолфо Ернандес, показват временните официални резултати, съобщи Франс прес.

Петро, който е бивш кмет на столицата Богота и понастоящем сенатор, изпреварва с близо 700 хиляди гласа независимия кандидат милионер. Разликата е неочаквано голяма, двамата кандидати на практика бяха с равни резултати в проучванията на общественото мнение, отбелязва Ройтерс.

Избирателната активност е била 58 процента - най-високата на президентски избори в Колумбия този век, посочва АФП.

"Днес е празничен ден за народа. Нека празнува първата народна победа", написа в Туитър 62-годишният Петро. Неговият съперник призна още в неделя своето поражение.

"Пожелавам на д-р Густаво Петро да знае как да ръководи страната и да е верен на своята реторика срещу корупцията. Много благодаря на всички колумбийци, че приеха предложението ми, въпреки че загубихме", каза Ернандес (77 г.) с пораженчески вид.

Президентът Иван Дуке поздрави Густаво Петро с победата. По конституция държавният глава има право само на един четиригодишен мандат на поста.

Преди изборите левият кандидат обеща дълбоки социални и икономически промени в Колумбия, включително безплатно висше образование, пенсионна реформа и високи данъци върху необработваната земя. Той стресна някои инвеститори със свои предложения, например да не допусне нови петролни проекти, но уточни, че ще спази вече сключените договори, припомня Ройтерс.

Съединените щати поздравиха Густаво Петро за победата му. В изявление на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън се казва: "С нетърпение очакваме да работим заедно с избрания за президент (Густаво) Петро за по-нататъшното укрепване на отношенията между Съединените щати и Колумбия и за осигуряването на по-добро бъдеще на нашите страни".

Това е поредната политическа победа на левицата в Латинска Америка, подхранвана от желанието на избирателите в региона за промяна, коментира в. "Вашингтон пост". Миналата година президентските избори в Чили, Перу и Хондурас бяха спечелени от представители на левицата. Бившият президент на Бразилия Луиз Инасио Лула да Силва пък е фаворит да се върне на поста след президентските избори в най-многолюдната латиноамериканска страна през октомври.