Първа смъртна присъда в Иран заради протестите

Съд в Техеран изпрати петима други в затвор между 5 и 10 години

Новини
20:42 - 13 Ноември 2022
2333
Първа смъртна присъда в Иран заради протестите

Иран издаде първата си смъртна присъда, свързана с участие в "бунтове" на фона на национални протести след смъртта на Махса Амини, съобщи уебсайтът на съдебната власт Mizan Online, цитиран от АФП.

Обвиняемият беше осъден в съд в Техеран на смърт за престъпленията „подпалване на правителствена сграда, нарушаване на обществения ред, събиране и заговор за извършване на престъпление срещу националната сигурност и враг на Бога“.

Друг съд в Техеран осъди петима други на затвор между 5 и 10 години за „събиране и заговор за извършване на престъпления срещу националната сигурност и нарушаване на обществения ред“. Всички осъдени могат да обжалват присъдата си.

Десетки хора, главно демонстранти, но и служители на сигурността, бяха убити по време на протестите, които властите определиха като "бунтове".

По-рано съдебните власти съобщиха, че са обвинили над 750 души в три провинции за участие в подобни инциденти. Повече от 2000 души вече бяха обвинени, почти половината от тях в столицата Техеран, от началото на демонстрациите в средата на септември, според данни на съдебната власт.

БГНЕС припомня, че протестната вълна се надигна заради смъртта на Махса Амини в полицейския арест на 16 септември или три дни след задържането й. Етническата кюрдка бе арестувана, защото не носила забрадката си според ислямския канон за женско облекло.