Първи разговор Лавров-Блинкън след руската инвазия в Украйна

САЩ искат Русия да им върне двама арестувани американци

Актуални новини
21:57 - 29 Юли 2022
5037
Първи разговор Лавров-Блинкън след руската инвазия в Украйна

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън заяви, че днес е провел телефонен разговор с руския външен министър Сергей Лавров и е призовал Москва да приеме американското предложение за освобождаването на американската баскетболна звезда Бритни Грайнър и друг американец - Пол Уилан, предаде Асошиейтед прес. Това е първият разговор между двамата, откакто Русия нахлу в Украйна през февруари.

Блинкън не даде подробности за отговора на Лавров по въпроса, който американският държавен секретар преди това нарече "съществено предложение" към Русия за освобождаването на Грайнър и Уилан.

Държавният секретар на Съединените щати публично заяви, че иска да проведе разговор с руския си колега и разкри съществуването на предложението към Русия, което според осведомени източници включва размяна на Грайнър и Уилан за осъдения руски търговец на оръжия Виктор Бут. 

Блинкън описа разговора с Лавров като "откровен и директен", в който основната тема е била предложението за освобождаването на американците.

"Призовах министъра на външните работи Лавров да пристъпим към реализирането на това предложение", заяви той и добави, че не може да каже колко вероятно е това да стане.

Лавров е предложил на американския си колега връщане към "тихата дипломация" по въпроса за размяната на затворници, съобщи руското външно министерство, предаде ТАСС.

Що се отнася до възможната размяна на вкарани в затвора граждани на Русия и САЩ, от руска страна настоятелно бе предложено връщането към професионализма, без подхвърляне на спекулативни информации, към диалог в режим на тиха дипломация, се казва в съобщението на руското дипломатическо ведомство.