Първи случай на Омикрон и в Полша

Страната започна да ваксинира населението си срещу ковид в края на миналата година

ЕС
15:04 - 16 Декември 2021
2110
Първи случай на Омикрон и в Полша

Полските власти съобщиха днес за първи случай в страната на новия коронавирусен вариант Омикрон. Това стана в деня, когато в Полша започна ваксинацията срещу COVID на децата от 5 до 11 години.

Случай на новият вариант е бил открит от санитарните власти в южния град Катовице, каза заместник-министърът на здравеопазването Валдемар Краска, цитиран от ТАСС.

Той заяви още, че в Полша е започнала ваксинацията срещу COVID на децата между 5 и 11 години, предаде ТАСС.

"Към настоящия момент вече са поставени 140 ваксинни дози. Регистрираните деца са 150 хиляди", каза Краска. Той уточни, че двете дози ще бъдат поставяни на децата в интервал от 21 дни.

Досега страната с население от около 38 милиона души е съобщила за малко над 3,9 милиона случая на коронавирус. 90 306 от заразените са починали.
Полша започна да ваксинира населението си срещу ковид в края на миналата година, като кампанията е на доброволни начала. Досега в страната са ваксинирани 20,7 милиона човека, като от тях 4,8 милиона вече са с поставена бустерна доза.

В края на миналия месец четвъртата вълна на епидемията и появата на новия вариант принудиха полските власти отново да въведат редица ограничителни мерки за борба с разпространението на заразата. Новите рестрикции преди всичко намаляват максимално разрешения брой неваксинирани хора в заведенията за хранене, хотелите, културните и спортните обекти, отбелязва ТАСС.