Първо в Lupa.bg: БНТ остана без шеф

Венелин Петков и Емил Кошлуков събраха по 1 глас от петимата членове на СЕМ

Общество
11:51 - 29 Юни 2022
5962
Първо в Lupa.bg: БНТ остана без шеф

БНТ остана без нов шеф, поне за момента. При гласуване преди минута петимата членове на СЕМ не успяха да изберат нов директор с мнозинство, предаде репортер на Lupa.bg.

Емил Кошлуков събра 1 глас, четири „против“, Венелин Петков – 1 глас „за“, няма „против“, 4 „въздържали се“, Ирина Величкова – 1 „за“, 2 „против“ и 2 „въздържали се“. След гласуването СЕМ се събра на съвещание, затворено за медиите, след точно един час – в 12,50, съветът ще гласува отново.

Всички кандидати отстъпваха по някои от критериите- професионална и организационна компетентност. За мен най-подходящ би бил Венелин Петков. Показа как би бил двигател на промяната, да се спре зависимостта от изпълнителната власт. Познавам се от 22 години. Аз съм длъжна да се въздържа в този избор, заяви Габриела Наплатанова, член на СЕМ.

Стигнах до решението, че между всички кандидати може да отговори на тези предизвикателства Венелин Петков- смели цели БНТ да е двигател в медийната среда. За превърне БНТ във водеща в информацията и киното, да привлече и младите, да създаде управленска и организационна структура. Да се приключи с дублирането на функции. Да изгради новинарски екип, да засили разследващата журналистика, заяви Пролет Велкова от СЕМ.

Виждам, че имаме засега две предложения. Ние сме петима членове, важна е да изберем генерален директор- това значи компромис и диалог. Имаме нужда от диалог, коментира и Симона Велева.

За да бъде избран нов генерален директор, той трябва да получи най-малко три гласа от състава на СЕМ. Ако никой не получи толкова, един час по-късно се насрочва второ заседание.

В случай че и на него не бъде избран генерален директор, 1 час по-късно се насрочва още едно заседание. Ако и на третото поредно заседание не бъде избран генерален директор на БНТ, процедурата се прекратява.

Мандатът на настоящия директор Емил Кошлуков изтича на 10 юли.