Първо в Lupa.bg: Бобокови заравяли опасни отпадъци в земята на Червен бряг (СНИМКИ)

Новини
16:22 - 01 Юли 2020
4535
Първо в Lupa.bg: Бобокови заравяли опасни отпадъци в земята на Червен бряг (СНИМКИ)

Бизнесмените Пламен и Атанас Бобокови са заравяли опасни отпадъци в земята, вместо да ги унищожават и горят. Вероятно целта е била да не се плащат дължимите колосални екотакси. Това става ясно от лаконично съобщение на Специализираната прокуратура, разпространено в сряда следобед.

Според източник на Lupa.bg, компанията "Монбат", собственост на братята Бобокови, от години заравя в специално приготвени силанжни ями опасни отпадъци, сред които части от акумулаторни батерии. Става въпрос за десетки тонове потенциално опасен за здравето на хората отпадък. По протокол, батериите би трябало да бъдат унищожени по специална процедура. Вместо това, за по-евтино, по нареждане на милионерите Бобокови, опасните боклуци са били заравяни в специално изкопани ями директно в земята. Не е ясно до този момент дали почвата в районите, в които са заривани боклуците, е отровена.

Под ръководството на Специализирана прокуратура в землището на Червен бряг, обл. Плевен, се извършва оглед в рамките на образуваното досъдебно производство за организирана престъпна група създадена с користна цел, в която участват и длъжностни лица, съобщиха от спецпрокуратурата.

"В хода на разследването по делото е установено, че част от отпадъците, генерирани от търговско дружество, собственост на обвиняемите лица А. Б. и П.Б., са били загробвани в землището на гр. Червен бряг и с. Рупци, в дълбоки силажни и изкопни ями. Първоначалният анализ сочи, че са установени над 30 тона отпадъци, включително и части от акумулаторни батерии, които по външни белези могат да се определят като опасни", гласи съобщението на прокуратурата.

На местопроизшествието са измерени сравнително ниски нива на радиация, които не са опасни за здравето и околната среда. Предстои да се извърши оглед на местопроизшествие и в землището на с. Рупци. Според източник на Lupa.bg там са изхвърлени над 40 тона отпадък напук на всякакви екологични норми и правила.