Първо в Lupa.bg: Болница "Лозенец" натрупа дълг от над 21 млн. лв. за година

Общество
18:15 - 09 Декември 2021, Обновена на: 18:15 - 09 Декември 2021
4582
Първо в Lupa.bg: Болница "Лозенец" натрупа дълг от над 21 млн. лв. за година

За една година болница "Лозенец" е натрупала задължения от 21 млн. 241 хил. лв., стана ясно от финансовите отчети на лечебното заведение, с които Lupa.bg разполага. 

Въпреки огромните субсидии, които бившата Правителствена болница получава, тя има просрочени задължения от близо 5 млн. лв. За 11 месеца е получила държавна помощ от 6 888 800 лв., които обаче не са отишли за покриване на дълга. С част от тях са лекувани 39 ВИП пациенти, което означава, че за обгрижването на един болен са отивали по 180 хиляди.

За една година медицинска помощ в здравното заведение са потърсили 4 810 души. Не всички обаче са били хоспитаризирани. 116 са леглата, които са предоставени за нуждите на хората. Оборотът им обаче е едва 23%, което означава, че рядко се използват.

За да се спре Правителствена болница да работи на загуба, здравният министър я превръща в детска.

Според анализ на МЗ "Лозенец" е най-подходяща за детска болница, защото има капацитета да поеме пациентите на сегашната Педиатрия – Специализираната болница "Проф. Иван Митев". Освен това "Лозенец" разполага и с терен от 160 декара, на който може да се реализира проекта за бъдещата Национална детска болница, обяви Стойчо Кацаров във вторник. 

Идеята за това "Лозенец" да стане временно детска болница до построяването на новата беше лансирана от него пред 46-тото Народно събрание през лятото и беше подкрепена от депутатите.