Първо в Lupa.bg: Добавката от 60 лева за пенсионерите остава завинаги?

Актуални новини
22:21 - 09 Май 2022
9558
Първо в Lupa.bg: Добавката от 60 лева за пенсионерите остава завинаги?

Правтелството планира радикална реформа, която да увеличи пенсиите с оглед на чудовищната инфлация в последните 4 месеца, научи Lupa.bg. Затова намекна и социалният министър Георги Гьоков, който днес заговори за оставяне на добавката от 60 лева на възрастните хора. Днес той намекна за възможно преизчисление на пенсиите, което щяло да струва около 5 млрд. лв. на бюджета, но било "крайно необходимо" да се направи.

По думите на Гьоков, увеличението на парите за старост може да се случи след по-малко от половин година. Вариантът е да стане още от 1 октомври и да бъде въз основа на средния осигурителен доход за 2021 г.

Според Гьоков за подобна мярка ще са нужни "страшно много пари" (около 5 млрд. лв.), но си струва да се направи, защото ще заличи разликите между старите и новите пенсии и ще възстанови доверието в пенсионната система. На този етап обаче мярката не срещала разбиране от Министерството на финансите.

Социалният министър Георги Гьоков

Гьоков представи и по-реалистично предложение. Според него от 1 юли пенсиите трябва да бъдат повишени с 10% по швейцарското правило, а всички пенсионери да получат добавка от 60 лева на месец. Според първоначалния разчет на бюджета, добавката за Ковид-19 трябваше да отпадне от тази дата. Сега обаче социалния министър предлага тя да остане, като бъде наречена "инфлационна добавка".

"Най-добрият вариант е от 1 юли да се осъвременят пенсиите с някакъв процент, който покрива инфлацията - например 10%, и след това се даде една добавка, която ще наречем "инфлационна добавка", която може да замести "Ковид добавката" и да е размер пак на 60 лв. или малко повече да речем...", уточни Гьоков, който участва в националната конференция "Работеща България за бъдещето на труда", организирана от КНСБ.

По думите на Георги Гьоков във вторник трябва да се проведе заседание на специално създадена междуведомствена работна група, на което ще се обсъдят на над 10 варианта за предстоящо повишение на пенсиите. На този етап идеята за "инфлационна добавка" като постоянна мярка среща подкрепата на вицепремиера Асен Василев, но не и на останалите хора в правителството, научи Lupa.bg.