Първо в Lupa.bg: Фондация „Македония” дава 200 евро награда за името на полицая, бил българи на границата

Председателят на организацията Виктор Стоянов всеки ден получава заплахи заради инициативата   

Общество
17:30 - 08 Февруари 2023
4301
Първо в Lupa.bg: Фондация „Македония” дава 200 евро награда за името на полицая, бил българи на границата

Искаме да разберем името на полицая, арестувал тримата българи на границата със Северна Македония за това, че отивали на гроба на Гоце Делчев. Името е необходимо, за да може нашенците да си търсят правата в съда. Именно за това фондация „Македония” дава 200 евро на този, който научи името му”, това обясни пред Lupa.bg Виктор Стоянов, председател на организацията.

 „Северна Македония наруши Венецианската конвенция, като не уведоми България за арестите. Излиза, че има сегрегация на българите не само в Скопие, но и навън. Засега научихме, че полицаят е от Куманово. Има аудиозаписи, които разкриват как се е държал той”, обясни Виктор Стоянов.

 „За 2 дни полицията установи кои са лицата, счупили витрината на македонския клуб в Благоевград. Искаме реципрочни действия от Северна Македония. Българският клуб в Охрид е нападан 3 пъти и досега няма заловени извършители.

Северномакедонската полиция залови само единия бияч на Християн Пендиков – Илия Спасевски. Той е обвинен за причиняване на тежки телесни повреди, за което ще получи от 5 до 20 г. затвор. Братята Саво и Сергей Костовски излязоха невинни. Младеж от Битоля бе заподозрян за помагачество, но полицията не го намери да го разпита. Така другите нападатели на Хриситян няма да бъдат наказани”, убеден е Виктор Стоянов.

Той разказа, че заради обявената награда от 200 евро всеки ден получава заплахи за живота си. Неговите близки също са подложени на атаки. Вътрешният министър на Северна Македония Оливер Спасовски пък поискал да му бъде повдигнато обвинение. Според Наказателния кодекс на Скопие това не може да стане.

На 4 февруари бившият депутат от „Възраждане” Ангел Георгиев, журналистът от Евроком Адриан Асенов и Петко Росанов пътували за Скопие, за да почетат 151-годишнината от рождението на Гоце Делчев.

Георгиев разказа, че е бит на пункта между България и Северна Македония - Гюешево-Деве баир.

"Около пет-шест часа имаше огромна колона от българи, които искаха да почетат паметта на Гоце Делчев. Това беше умишлено направено от македонските власти. Умишлено забавиха претърсването на един автомобил. Наш сънародник беше вкаран в пункта от граничарите", разказа Георгиев. 

По думите му той е започнал да снима, а граничните полицаи са скочили на бой на него, на журналист от Евроком Адриан Асенов и на Петко Росанов. "Биха ни, удряха ни с юмруци и ритници отвън на бариерата. В стаите ни биха и ни удряха също. Имам посинен клепач на лявото око, ударен ми е носът, имам удари по прасеца. В главата с юмруци ме удряха" каза още депутатът. Имаше заплахи като "Ке ви скършиме като кучиња", добави Георгиев. 

"Питахме съвсем културно защо са вкарали българин вътре, а те ни бият. Моят телефон падна и остана там, беше откраднат в крайна сметка. Не ми го върнаха. Подал съм жалба. Поисках да се обадя на адвокат, отказаха ми, исках да се обадя на лекар - казаха, че не работи събота и неделя, не ми дадоха да се свържа със семейството. Не получихме помощ и подкрепа от българската държава", заяви Георгиев. 

По-късно ни заведоха в Крива палянка, обвиниха ни, че сме ползвали обидни думи, които не е вярно. Осъдиха ни напълно неправомерно. Това е откровена пропаганда. От българската държава не дойде никой, сами си осигурихме адвокат, обясни още Георгиев.