Първо в Lupa.bg: Георги Семерджиев ще търка наровете 13 г.?

Работата в затвора ще намали присъдата му

Общество
17:10 - 26 Април 2023
5073
Първо в Lupa.bg: Георги Семерджиев ще търка наровете 13 г.?

Георги Семерджиев, който получи 20-годишна присъда за катастрофата с жертви на 5 юли м.г. на бул. „Черни връх” може да лежи в затвора само 13 г. Това допусна пред Lupa.bg адв. Людмил Рангелов.

 „По закон, когато лицето не е осъдено в условията на опасен рецидив, може да иска условно предсрочно освобождаване, след като изтърпи най-малко половината от присъдата си. Когато при установяване на статуса на съдимост на лицето, става ясно, че се намира в условията на опасен рецидив, тогава трябва да изтърпи поне 2/3. Той може да започне да работи в затвора.

За 2 дни работа – 3 г. се приспадат от присъдата. Разбира се, съобразява се както поведението на осъденото лице, така и неговото поправяне и превъзпитание. Това е формалното законово условие, за да бъде освободено то условно предсрочно”, обясни адв. Людмил Рангелов.Той посочи, че затворниците с доживотни присъди, след като изтекат календарно 20 г. имат право също на преразглеждане.

Адв. Рангелов отбеляза, че за да бъде освободен предсрочно осъденият, се взема под внимание становището на затворническата администрация, изготвят се доклади от психиатри, психолози, надзиратели за неговото поведение. Въз основа на тях се преценява дали лицето се е поправило по начин, който законът изисква. Затворническата администрация проверява дали си е изпълнило индивидуалния план за превъзпитание.

„Има хора, които попадайки в затвора, успяват да се превъзпитат. Това се наблюдава при хора с тежки присъди”, посочи правозащитникът.

Миналата седмица Георги Семерджиев получи 20 години затвор при първоначален строг режим за смъртта на Хариет Стефанович и Христина Дилева Той е осъден за още четири престъпления:

- 2 години и 6 месеца затвор и глоба от 1300 лв. за управление на автомобил след употребата на наркотични вещества (амфетамин и метамфетамин) на 10 юни 2022 г. в София;

- 5 години затвор за представяне на фалшива шофьорска книжка пред полицейските органи на 10 юни 2022 г.;

- 11 месеца затвор за използвани фалшиви регистрационни номера на автомобила, който шофирал вечерта на 5 юли 2022 г.

- 3 години затвор и глоба от 7000 лв. за притежание на метамфетамин на 5 юли 2022 г.;

- 16 години затвор за причиняване на смърт по непредпазливост при шофиране на автомобил след употребата на наркотични вещества и неспазване на правилата за движение на 5 юли 2022 г. Бягството на Семерджиев от мястото на инцидента прави случая особено тежък, посочи съдията.

Съдът уважи искове на близките на загиналите на обща стойност 700 000 лв., които Семерджиев трябва да изплати. Освен това той трябва да плати разноските по делото - 50 417.50 лв. за досъдебното производство, 4500 лв. на частните обвинители и 28 000 лв. на Софийския градски съд.

Делото отива на по-горна инстанция - в Апелативния съд, тъй като Георги Семерджиев не се признава за виновен по нито едно от престъпленията, за които е осъден. Той твърди, че не е шофирал автомобила в нощта на катастрофата, като адвокатът му също заяви пред съда, че това не е доказано.