Първо в Lupa.bg: Красимир Димитров е изгоненият от Москва наш дипломат

Актуални новини
15:35 - 05 Декември 2019
5155
Първо в Lupa.bg: Красимир Димитров е изгоненият от Москва наш дипломат

Красимир Димитров е изгоненият от Русия наш дипломат, научи Lupa.bg от свои източници. Той е първи секретар на българското посолство в Москва. По този начин Русия отговоря реципрочно на България, която преди близо два месеца изгони първия секретар на руското посолство в София Владимир Русяев, обвинявайки го в шпионаж.

Според публикации в чужбина Русяев е заемал пост, който традиционно се ползва от руското военно разузнаване-ГРУ за прикритие. Той сменил на поста друг офицер от ГРУ в посолството в София Александър Горенков. 

Тъй като според Виенската конвенция за дипломатическите отношения дипломатите се ползват с имунитет затова руският шпионин бе обявен само за персона нон грата и помолен незабавно да напусне страната ни.

Сградата на българското посолство в Москва

Днес посланикът ни в Руската федерация Атанас Кръстин бе извикан  в Министерството на външните работи в Москва, където му бе връчена нота. С нея, позовавайки се на принципа на реципрочността, Министерството на външните работи на Руската федерация обявява за персона нон грата български дипломат от посолството ни в Москва, съобщиха от МВнР.

Министерство на външните работи на Русия


Очаква се още тази вечер или най-късно утре сутринта Красимир Димитров да се върне в София. В мисията ни в Москва работят още няколко дипломати с ранг на първи секретари, но те са или консули, или работят в Службата ни по търговско-икономически въпрос. Други двама първи секретари са съответно аташе по туризма или директор на Център на промишлеността на Република България в Русия. Докато според нашите източници именно Красимир Димитров отговаря на ранга на изгонения от София руски шпионин. Любопитното в случая е, че засега Москва не обвинява нашия представител в шпионаж. Това означава, че той не се е занимавал с разузнавателна дейност.

През септември българските власти обвиниха председателя на движение "Русофили" Николай Малинов в шпионаж в полза на Русия. Освен Малинов други обвиняеми засега няма, но по разследването бе разпитан и бившият главен редактор на партийния вестник "Дума" Юрий Борисов и други лица от движението.

Освен това на двама руснаци бе наложена забрана за влизане в страната - на банкера и издател Константин Малофеев и на бившия председател на Руския институт за стратегически изследвания и генерал от ГРУ Леонид Решетников. 

През 2018 г. България не изгони руски дипломати от страната си, когато над 20 държави прогониха руски дипломати от своята територия заради случая "Скрипал".