Първо в Lupa.bg : Медсестрите готвят колективни оставки (ДОКУМЕНТИ)

Здраве
18:00 - 25 Октомври 2019
3832
Първо в Lupa.bg: Медсестрите готвят колективни оставки (ДОКУМЕНТИ)

Протестиращите медсестри настояха пред министър Кирил Ананиев да бъдат запознати с бюджета за здраве за следващата година и да им бъде обяснено за какво ще бъдат похарчени парите. Ако той не изпълни тези техни искания и не спази  обещанията си за увеличаване на заплатите им, те ще излязат отново на улицата и болниците ще останат без тяхната грижа, обявиха пред Lupa.bg здравни работнички.

В няколко болници в страната медсестрите вече имат готовност да връчат колективни оставки. Ако Ананиев не прояви тези дни разбиране на проблемите им, напускането ще стане факт преди 31 октомври, когато е крайният срок за започване на реформа в здравеопазването. В писмо до министъра здравните работнички припомнят своите искания:

 - Достойно заплащане на нощния труд – 3 лв. на час

- Изплащане на вреден и интензивен труд

- Преминаване на намалено работно време от 7 часа на всички реанимационни отделения

- Клас прослужено време не по-малко от 1,2% на година

- Писмено становище във връзка с промяна на Закона за съсловните организации

За да не бъдат забравени техните искания, медсестрите започват от понеделник, 28 октомври символични протести.

Те имат опасения, че истината за лошите условия, при които работят, ще бъде прикрита. Затова в писмо до медиите обясняват как работят по 36 часа без почивка. Освен това им се налага да сключват по 3 трудови договори, за да си осигурят прилични доходи. Често им се налага да бъдат и лекари, и сестри, и санитари. Именно за това техни колеги напускат болниците и заминават за чужбина. Поради недостига на медсестри директори на лечебни заведения вече наемат болногледачи, които нямат нужното образование, твърдят здравните работнички.