Първо в Lupa.bg: МВР дава 45 бона за ДНК експертизи

Ведомството на Младен Маринов опитва да спаси националната криминалистична лаборатория

Крими
13:20 - 11 Ноември 2019
2803
Първо в Lupa.bg: МВР дава 45 бона за ДНК експертизи

Министерството на вътрешните работи отделя от бюджета си 45 хиляди лева за купуването на различни консумативи и реактиви за ДНК профилиране на престъпниците, научи Lupa.bg. Сумата е за осигуряването на всичко необходимо за взимането на проби от лица-обекти на полицейска регистрация и е предвидена за 2020 г. 

Става въпрос за протеиназа К - 600 мг, комплекти PCR стрип и капачки, ямкови плаки за PCR, съвместими с покривала от определен модел, стативи за епруветки, маски, ръкавици и всички останали необходими изделия. 

Научноизследователският институт по криминалистика към Министерство на вътрешните работи извършва изследвания в областта на криминалистиката, криминологията, съдебно медицинската наука и подготвя експерти за различните структурни звена на МВР, както и разработва нови методи за откриване и изследване на следи и веществени доказателства. Въпреки това обаче ежегодно хиляди проби и експертизи се пращат на частните лаборатории заради липса на ресурси в националната. 

Преди няколко години редица от топ експертите от националната лаборатория напуснаха и създадоха свои ДНК компании, където освен проби за изнасилвачи, убийци и крадци, се изследват и семейни профили за целите на съдебните производства по дела за произход и наследствени казуси.