Първо в Lupa.bg: МВР губи 110 млн. лева по Плана за възстановяване

Комуникационната система ТЕТРА на вътрешното ведомство остава без финансиране

У нас
23:40 - 16 Август 2022
5243
Първо в Lupa.bg: МВР губи 110 млн. лева по Плана за възстановяване

МВР губи парите за комуникационната система ТЕТРА. Те трябваше да дойдат в бюджета на вътрешното ведомство от ЕС по линия на Плана за възстановяване. Причината за неусвояването на 110-те милиона лева е липсата на желаещи фирми да кандидатстват за обществената поръчка, научи Lupa.bg от доверени източници от министерството на Иван Демерджиев.

Според запознати условията на обществената поръчка са неизпълними и затова е нямало кандидати, които да отговарят на тях.

Комуникационната система ТЕТРА на МВР съществува повече от 10 г. За да бъде усъвършенствана, бяха поискани пари от ЕС.

На 1 февруари 2018 г. шефът на дирекция „Международни проекти“ Мая Петкова предупреждава тогавашния зам.-вътрешен министър Красимир Ципов, че има проблем с изпълнението на заданието за системите. Такова предупреждение тя отправя и за 290-те джипа, за които се наложи по-късно да връщаме пари на ЕС.

Освен обществена поръчка за комуникационната система е била обявена и такава за доставка на устройства, необходими за работата на TETRA. Само една фирма е проявила интерес и затова тя е спряна.

През 2020 г. бяха надградени възможностите на комуникационната система на МВР за външните граници на ЕС, като е инсталирано ново поколение комутатор TETRA DXT и нови базови станции TETRA. Предоставени са радиотерминали TETRA , включително лицензи. Осъществено е хардуерно и софтуерно надграждане на съществуващите сървърни системи за управление и поддръжка, контрол на мрежата и абонатите (NetAct, DWS) и системата за GPS.

На практика системата TETRA позволява на служителите на МВР да комуникират по между си чрез радиостанции. За по-добра връзка на полицаите на терен ЕС отпускаше 110 млн. лева. Засега обаче те няма да бъдат усвоени. Освен това провала на обществената поръчка ще забави и парите по Плана за възстановяване, които трябваше да получим на есен.