Първо в Lupa.bg: Пенсионер става зам.-шеф на Пожарната?

Политика
17:20 - 03 Февруари 2022
19194
Първо в Lupa.bg: Пенсионер става зам.-шеф на Пожарната?

Бившият зам.-шеф на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ Асен Игнатов, който от миналата година е пенсионер, най-вероятно отново ще стане заместник на главен комисар Николай Николов, научи Lupa.bg от източници във вътрешното министерство.  

Той ще бъде назначен не по Закона за МВР, а по Закона за държавния служител. Така ще му се даде възможност да ръководи дирекцията след навършване на 60 г. Шефът на Пожарната на драго сърце ще продължи да работи с Игнатов, тъй като са били много години заедно в Регионалната служба в Перник. Нещо повече – бил му е подчинен. Затова го е предложил на вътрешния министър за свой заместник. Зам.-председателят на вътрешната парламентарна комисия Бойко Клечков също е ходатайствал пред Бойко Рашков това да се случи. Правната дирекция на МВР обаче категорично е против назначението на Игнатов.

В момента Асен Игнатов е началник сектор в „Човешки ресурси“. Той зае тази длъжност след пенсионирането си през миналата година. Най-вероятно новият си пост ще заеме след изваждането на Пожарната от системата на МВР. Така ще се даде възможност на огнеборците, навършили 60 г., да продължат да работят.

Срещу това намерение на вътрешния министър Бойко Рашков скочиха по-младите пожарникари.

„Министърът иска оптимизация на състава. За каква оптимизация говорим, като бетонира пенсионери и не се дава път на младите?! Може би целта на сливането на дирекциите е заради личната изгода на шепа хора и затова се прави тайно. Ние научихме за обединяването след дъжд качулка, когато всичко вече е решено“, гневи се пред Lupa.bg огнеборец.

Идеята за изваждането на Пожарната от системата на МВР е от времето на Иван Костов, когато неин директор бе Кирил Войнов. Тогава мнозина експерти по национална сигурност я определяха като добра, но така и не се стигна до нейното реализиране.

Междувременно стана ясно, че другият довчерашен зам.-директор на Пожарната Първан Секиранов, който също е пенсионер, му е продължен договора като началник отдел КИАД. Това най-вероятно ще увеличи напрежението сред по-младите му колеги.