Първо в Lupa.bg: Половин София остава без метро

У нас
17:30 - 10 Май 2022
10738
Първо в Lupa.bg: Половин София остава без метро

Мотрисите, които обслужват северния и южния лъч на „Първи метродиаметър“, в близко бъдеще могат да спрат, предупреждават пред Lupa.bg експерти. Причината за това е, че те са произведени от руската компания „Метровагонмаш“. Ако се развалят, няма кой да ги ремонтира.

Няма да има внос на части въпреки договора с руската страна. При това положение трябва да се купят нови влакчета, а това надали ще стане скоро.

И южният, и северният лъч на „Първи метродиаметър“ бяха пуснати в действие през 2015 г. Северният лъч е с четири нови станции – „Дружба“, „Искърско шосе“, “Софийска Света гора“, и летище „София“. Южният – стига до Младост 1, Младост 3 и Бизнеспарка.

Заради ветото върху руския петрол у нас най-вероятно ще бъде намален броят на автобусите на столичани. За да не се случи това, ще трябва драстично да скочи цената на билета. Това обаче няма да се хареса на мнозина. Рейсовете, които пък са на газ, има опасност напълно да бъдат спрени.

Заради поскъпването на горивото превозвачите днес излязоха на протест. Стотици камиони и автобуси се събраха на „Цариградско шосе” в София. Над 300 камиона и автобуса блокираха всички входове и изходи на Пловдив.  На „Асеновградско шосе" се пропускаха автомобили само през най-лявата лента. Към обед колоната от протестиращи там е 3 км.

„Напрежението продължава да расте. Г-н Събев и г-н Караджов наливат масло в огъня. След вчерашните им изказвания се организираха протести в много градове, където такива не бяха обявени. Вълната е тръгнала, протестът ще е мащабен днес”, заяви Магдалена Милтенова от Конфедерацията на автобусните превозвачи. Според нея с намаляването на акциза на горивата и премахването на биодобавката, горивата ще поевтинеят с между 40 и 50 стотинки.