Първо в Lupa.bg: Пуснаха на свобода бияча на Християн Пендиков

Въпреки че е осъждан, Илия Спасески е освободен под гаранция

Балкани
15:30 - 20 Февруари 2023
2864
Първо в Lupa.bg: Пуснаха на свобода бияча на Християн Пендиков

Пуснаха от ареста Илия Спасески, който зверски преби Християн Пендиков в Охрид. Биячът е освободен под гаранция, при положение че има условна присъда, чиято давност не е изтекла. Това обяви пред Lupa.bg председателят на фондация "Македония" Виктор Стоянов. 

"След като Спасески има условна присъда, той трябва да влезе в затвора. Сега има опасност да се укрие и да напусне страната. Институциите в Северна Македония не работят за българите там - нито полиция, нито прокуратура, нито съд", коментира Стоянов.

Той опроверга информацията на македонски медии, че биячът Спасески е българин: "Ако беше българин, нашата прокуратура щеше да му повдигне обвинение".

Християн Пендиков беше пребит почти до смърт на 19 януари в Охрид. Нападателите са били трима, боят продължил поне 10 минути.

От няколко дни Пендиков има денонощна полицейска охрана, изискана от вътрешния министър Иван Демерджиев. Получава снимки на оръжие и заплахи, че хора ще дойдат в България.

„Майка ми я заплашват през цялото време. Пишат ѝ коментари, че ще я убият, че сме предатели, че трябва да се изселим от Македония, че не сме за там. Мечтая един ден да можем да се върнем в Македония, спокойно да кажа, че съм българин и никой да не ми направи нищо – не само на мен. На всички, които живеем в Македония и сме македонски българи“, подчертава Пендиков.