Първо в Lupa.bg: "Ислямска държава" пое отговорност за атентата

Броят на ранените нараства - вече са над 140 души, в болница са близо 80

23:50 - 22 Март 2024
20464
Първо в Lupa.bg: "Ислямска държава" пое отговорност за атентата

Късно в петък вечерта "Ислямска държава" пое отговорност за атаката в Подмосковието. Това пишат руски медии, като цитират канали в "Телеграм" на групировката (част от тях не са достъпни в България и няма как да бъдат верифицирани).

По-рано американски медии писаха, че в предупреждение на САЩ за терористична атака в Русия отпреди няколко седмици се говори тъкмо за "Ислямска държава в Хорасан", известна на английски като ISIS-K.

Това е групировката, която пое отговорност и за кървав атентат в края на лятото на 2021 г. на летището в Кабул, докато хиляди чужденци и афганистанци бягаха от Афганистан с изтегляне на американската армия, довело до връщане на талибаните на власт. "Ислямска държава в Хорасан" е основният противник на талибаните, които поддържат отношения с Москва.

Същото твърдение направи по-рано тази вечер в интервю и разследващия журналист Христо Грозев, за което извести първо Lupa.bg. Руските власти на този етап предпочитат да лансират версията, че атаката е дело на украинците.

Двама от терористите, извършили кървавата баня в концертната зала

Междувременно стана ясно, че броят на жертвите при нападението е нараснал до 140 души, 77 от които са били хоспитализирани. Хората в критично състояние пък са вече 7. Московското кметство призова да се дарява кръв.