Първото пълнолуние през астрономическото лято ще е най-ниско до хоризонта

Общество
15:39 - 20 Юни 2024
17531
Първото пълнолуние през астрономическото лято ще е най-ниско до хоризонта

Първото пълнолуние за астрономическото лято ще е най-ниско над южния хоризонт, съобщи за БТА Пенчо Маркишки, физик в Института по астрономия при БАН и в катедра „Астрономия“ във Физическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“.

Той разказа подробности за лунастиците, както са известни луностоенията - ежемесечните крайни позиции на Луната над и под небесния екватор. Маркишки е автор на традиционното издание на катедра "Астрономия" на СУ "Гид на любителя астроном".

Известно е, че пълнолунията, случващи се около началото на астрономическото лято, се наблюдават най-ниско над южния хоризонт при кулминацията на Луната около полунощ.

Така ще бъде и тази година – пълнолунието през юни ще настъпи на 22 юни в 04:07 ч., т.е. много скоро след лятното слънцестоене на 20 юни, каза Маркишки.

Той допълни, че до края на тази година и в първата половина на 2025 г. ще има още една причина, поради която ще виждаме Луната необичайно ниско над хоризонта всеки път, когато тя е в съзвездието Стрелец, независимо от нейната фаза.

"Причината е, че на 10 януари 2025 г. около 07:30 ч. българско време лунната орбита ще се установи в позиция, при която ще пресича еклиптиката (годишния видим път на Слънцето) точно през равноденствените точки. Тогава т.нар. възходящ възел на лунната орбита ще съвпадне с пролетната равноденствена точка в съзвездието Риби, а низходящият възел – с есенната равноденствена точка в Дева. Това се случва веднъж на около 18,6 години, известно е още като период на нодалната прецесия", уточни физикът.

"Казано с други думи, във втората половина на тази и в първата половина на 2025 г. ежемесечните луностоения, ще са близки до максималните възможни, особено през януари 2025 г. Тогава при Луна в съзвездието Бик ще наблюдаваме максимално северно луностоене – Луната ще се издига много високо в небето, а при Луна в Стрелец ще имаме максимално южно луностоене – с Луна много ниско до южния хоризонт при нейната кулминация", каза Маркишки.

Тази геометрична конфигурация за мнозина може би изглежда скучна, но има едно интересно следствие от нея, поясни той. "С издигането на видимия път на Луната до по-северните райони от съзвездието Бик, за наблюдател от географските ширини на България започва период, траещ близо четири години, през който ще могат да се наблюдават окултации (закривания) на звездния куп Плеяди от Луната.

Това е небесна атракция, която привлича вниманието на астрономите любители, както и на много хора, проявяващи любопитство към звездното небе. Има предположения, че в миналото тези явления са служили като ориентир за древните астрономи при определянето на продължителността на т. нар. сидеричен лунен месец", разказа специалистът.

Периодът ще започне към края на август тази година, като отначало ще се закриват само няколко от по-ярките звезди в южната част на звездния куп. Максимумът ще настъпи през септември 2026 г., а краят на периода ще бъде през август 2028 г., уточни Пенчо Маркишки.