Пържени кюфтенца в топла питка
за 6 порции, 50 мин
Продукти
500 г кайма по избор
2 с.л. каперси
1 глава лук
1 яйце
5 с.л. прясна галета – хлебни трохи
2 ч.л. горчица
сол и черен пипер
1-2 с.л. олио
4 стръка мента или джоджен
1 лимон
250 г извара
5 с.л. прясно мляко
2 моркова
1 малък алабаш
питка около 500 г
Приготвяне
Каперсите се нарязват. Обеленият лук се наситнява.
Омесва се каймата с яйцето, галетата, горчицата, каперсите, лука, сол и черен пипер.
Оформят се 24 плоски кюфтенца и се изпържват в загрятото олио.
Ментата се наситнява. Настъргва се 1-2 ч.л. лимонова кора.
Изварата се подправя с ментата, лимоновата кора, сол и черен пипер.
Обелените моркови и алабаш се настъргват едро.
Питката се нарязва на 6 парчета като торта и се разрязват напречно. Намазват се всички 12 части с ментовата извара.
Долните парчета се покриват с алабаш, горните - с моркови.
Между всяка двойка гарниран хляб се слагат по 4 кюфтенца и се притиска леко.