Паси предлага: Отиваме при Байдън и искаме американско оръжие

Бившият външен министър видя Путин като перфектния образ на абсолютното зло

Политика
11:37 - 21 Май 2022
3339
Паси предлага: Отиваме при Байдън и искаме американско оръжие

Путин надмина Хитлер и се превърна в перфектния образ на абсолютното зло, заяви по bTV президентът на Атлантическия клуб Соломон Паси.

Според него обаче отношението към руския президент не трябва да се пренася върху обикновени руснак.

Думата "руснак" се превръща в мръсна дума. Нещо, което аз не искам да се случи. Обикновеният руснак е най-страдащият човек в момента и най страдащият дългосрочно, както украинският човек. И много ми се иска да направим така, че да протегнем ръка както на украинския народ, така и на страдащите руски хора, които са под ботуша на Путин, каза председателят на Атлантическия клуб.

Той призова българското правителство да използва уникалния шанс да се превъоръжим във връзка с подписания от американския президент Джо Байдън закон „Заем-наем“. По силата на този закон САЩ ще похарчат 40 млрд. долара за оръжейна, икономическа и хуманитарна помощ за Украйна по аналог на едноименната програма от времето на Втората световна война за помощ на съюзниците в борбата срещу Хитлер.

Подписаният от Байдън закон казва, че дава помощ за Украйна, но и за източноевропейските страни, които са засегнати от войната.

Трябва да се възползваме от това, че сме засегнати. Отиваме при президента Байдън, при неговото правителство, при посланик Херо Мустафа тук, при външния министър Антъни Блинкен и казваме: „Ние сме засегнати и ние искаме в момента да превъоръжим българската армия с американско оборудване“.

 Това е златен шанс никога в 13 и половина вековната история на България не сме имали подобен шанс да поискаме и да получим такова превъоръжаване. Но това трябва правителството да го поиска“, коментира Паси.