Паста болонезе с тиква , джинджифил и розмарин
За 4 порции, 30 мин

Продукти
500 г паста по избор
400 г тиква
2 шалота или друг по-дребен лук
2 скилидки чесън
15 г пресен джинджифил
2 с.л. зехтин
250 г смляно говеждо/телешко месо или друга кайма по избор
1 щипка канела
½ ч.л. сух розмарин
1-2 с.л. оцет
250 мл зеленчуков бульон
1 с.л. каперси или нарязани зелени маслини
4 клонки пресен розмарин
сол и черен пипер
Приготвяне
Тиквата се почиства от семките и влакната и се обелва. Нарязва се на кубчета 1-2 см.
Обелените лук и чесън се наситняват. Обеленият джинджифил се настъргва на дребно.
Пастата се сварява ал денте във вряща подсолена вода.
Загрява се зехтинът и се запържва каймата на златисто кафяви гранули.
Прибавят се лукът, чесънът, джинджифилът и тиквата и се запържва още 3 мин. Подправя се със сол, черен пипер, канелата и сухия розмарин.
Залива се с бульона и оцета. Кипва и се готви 10-15 мин. на тих огън, докато тиквата се свари.
Прибавят се каперсите, подправя се със сол и черен пипер и се разбърква.
Отцедената паста се разбърква с тиквената смес. Гарнира се с пресния розмарин.