Паста болонезе с тиква , джинджифил и розмарин

За 4 порции, 30 мин

Кухня
10:08 - 04 Март 2025
1140
Паста болонезе с тиква, джинджифил и розмарин

Продукти

500 г паста по избор

400 г тиква

2 шалота или друг по-дребен лук

2 скилидки чесън

15 г пресен джинджифил

2 с.л. зехтин

250 г смляно говеждо/телешко месо или друга кайма по избор

1 щипка канела

½ ч.л. сух розмарин

1-2 с.л. оцет

250 мл зеленчуков бульон

1 с.л. каперси или нарязани зелени маслини

4 клонки пресен розмарин

сол и черен пипер

Приготвяне

Тиквата се почиства от семките и влакната и се обелва. Нарязва се на кубчета 1-2 см.

Обелените лук и чесън се наситняват. Обеленият джинджифил се настъргва на дребно.

Пастата се сварява ал денте във вряща подсолена вода.

Загрява се зехтинът и се запържва каймата на златисто кафяви гранули.

Прибавят се лукът, чесънът, джинджифилът и тиквата и се запържва още 3 мин. Подправя се със сол, черен пипер, канелата и сухия розмарин.

Залива се с бульона и оцета. Кипва и се готви 10-15 мин. на тих огън, докато тиквата се свари.

Прибавят се каперсите, подправя се със сол и черен пипер и се разбърква.

Отцедената паста се разбърква с тиквената смес. Гарнира се с пресния розмарин.